2020. október 6.

Ma ülést tart a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT)

A megbeszélésre ma 13.00 órai kezdettel, internetes távközlési rendszer révén, Klaus Iohannis államfő elnökletével kerül sor. A napirenden olyan kérdések szerepelnek, mint a védelmi stratégia elemzése, A Védelem Fehér Könyve, az ország Nemzetvédelmi Stratégiájának gyakorlati megvalósítása a 2020 – 2024-es időszakban, a nemzetbiztonságot érintő fenyegetések és kockázatok elemzése, jövő évi prognózisok. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén egyéb fontos nemzetbiztonságot érintő kérdések is szóba kerülhetnek. (Radio România Actualităţi)

A járványügyi intézkedések miatt rendhagyó körülmények között, maximum 500 résztvevővel emlékezhetnek meg Aradon idén október 6-án a szabadságharc tragikus kimeneteléről

„Kötelességünk a megemlékezést megtartani, hisz arról a pillanatról van szó, amikor a 13 vértanút kivégezték itt Aradon, akik életüket adták a szabadságért, egy olyan korban, amikor a népek itt, a régióban, és Európában nem voltak szabadon – és ez benne van a mi kollektív emlékezetünkben. Ezt táplálni kell ilyen helyzetben is, hogy a fa törzse erősödjön és a lombok zöldek maradjanak, hisz minden, ami a mi múltunk, gyökerünk, táplálja a jelent és a jövőt erősíti” – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Faragó Péter Arad megyei RMDSZ-elnökkel tartott közös sajtótájékoztató végén.

Kora délután, 14 órától az aradi vesztőhelyen álló obeliszknél tartanak főhajtást és koszorúzást, délután öttől a minorita templomban pedig Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyéspüspök celebrál szentmisét a vértanúk emlékére. Este hat órától a Szabadság-szobornál tartják a főrendezvényt, a magyar kormányt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár képviseli. (Maszol)

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) közzétette a bukaresti helyhatósági választások hivatalos eredményeit

Az országos eredményeket csak azt követően hozzák nyilvánosságra, miután három helységben – ahol szeptember 27-én érvénytelen volt a választás – megismétlik a választásokat. A főváros új főpolgármestere Nicuşor Dan lett. A jobboldal jelöltjei közül Clotilde Armand, Radu Mihaiu Ciprian Ciucu nyert az 1-es, 2-es és 6-os kerületekben. A 3-as és 4-es kerületekben Robert Negoiţă, illetve Daniel Băluţă lett a polgármester, míg Cristian Popescu Piedone győzött az 5-ös kerületben. (Radio România Actualităţi)

Több településen újabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be a járvány miatt

Az elmúlt időszakban végzett 6500 tesztnek közel egynegyede, azaz 1591 hozott pozitív eredményt. Ez utóbbiak mintegy egyharmadát, azaz 562-őt Bukarestben jegyezték. A szóban forgó időszakban 45 halálesetet regisztráltak, az intenzív osztályokon pedig 592 személyt ápolnak. Jelenleg több mint 8000 koronavírussal fertőzött személy áll gyógykezelés alatt az erre kijelölt kórházakban. Bukarestben a fertőzött személyek aránya az összlakossághoz viszonyítva megközelíti a két ezreléket. Az elmúlt tizennégy napban további öt megyében lépte túl a fertőzöttségi arány az 1,5 ezreléket. Helyi szinten a sürgősségi helyzetek bizottságai ülést tartottak és további korlátozó intézkedéseket vezettek be – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió riportere, Georgiana Grosso.

Iaşi-ban bezárják a vendéglátóipari egységek beltéri helyiségeit, a szerencsejáték-klubokat és a rendezvény-termeket. Botoşani-ban és Galacon a beltéri egységek lezárása mellett kötelezővé tették a szájmaszk viselését az iskolák környékén. Hasonló rendelkezést foganatosított a fővárosi egészségügyi igazgatóság, ugyanakkor Bukarestben is fontolóra vették a beltéri nyilvános helyiségek bezárását. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador