Noi restricţii în Spania

În Spania, pe lângă Regiunea Madridului au fost instituite restricţii parţiale începând de azi şi în oraşele mari din Castilla y León, în care rata de infectare depăşeşte 500 de cazuri la suta de mii de locuitori. Corespondentul RRA Annamaria Damian relatează.
Reporter: Pentru că asociaţiile de medici au acuzat administraţia centrală şi pe cele regionale că, în loc să rezolve problemele, iau decizii pe criterii politice, ministrul sănătăţii, Salvador Illa, a avertizat că unicul obiectiv al guvernului este sănătatea cetăţenilor.
Salvador Illa: Într-o situaţie extrem de gravă, noi protejăm cetăţenii. Este obiectivul nostru, nu ne interesează nimic altceva decât sănătatea oamenilor. Suntem aici pentru a salva vieţi.
Reporter: Cu o rată de infectare de 500 de cazuri la 100 de mii de locuitori, multe oraşe din Spania au impus restricţii privind grupurile de persoane, orarul magazinelor şi al restaurantelor, precum şi interzicerea părăsirii localităţii; Madrid, León şi Palencia sunt doar câteva dintre ele. Evoluţia pandemiei nu este bună, spun experţii, care observă că a crescut numărul bolnavilor cu vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă mai multe internări în spital. Regiunea Madrid are cele mai multe focare de COVID-19, unde şi şcoala este afectată. Peste 31.000 de elevi au rămas acasă, din cauza răspândirii virusului în clase. Şi Universitatea Politehnică din Valencia a decis suspendarea orelor, după o petrecere într-un cămin studenţesc în urma căreia au apărut peste 100 de cazuri de COVID-19./lcoman/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 octombrie