João Carlos Martins, celebrul pianist brazilian, considerat unul dintre marii interpreți ai muzicii lui Johann Sebastian Bach, a fost constrâns să-şi întrerupă activitatea concertistică în 1998, după ce a suferit 24 de operații la mână. Maestrul suferea de o boală degenerativă și în plus, avusese şi o serie de accidente.
Acum, datorită mănușilor bionice realizate special pentru el, a reușit să pună din nou degetele pe claviatura unui pian, ocazie cu care și-a invitat prietenii într-un bar din São Paulo pentru a le împărtăși imensa emoție de a putea cânta din nou, după 20 de ani.
Mănușile au fost create de un designer care considera că retragerea pianistului a fost prematură. Astfel, Ubirata Bizarro Costa a creat o pereche de mănuși bionice învelite în neopren care, după apăsarea tastelor, împing degetele lui Martins în sus.
„S-ar putea să nu recuperez viteza cu care cântam în trecut. Nici nu știu ce rezultat voi obține. O iau de la capăt, ca și când aș fi un copil de 8 ani”, a spus maestrul, alături de care se afla pudelul său Sebastian, al cărui nume este, cu siguranţă, un omagiu adus lui Bach.
João Carlos Martins, celebrul pianist brazilian, considerat unul dintre marii interpreți ai muzicii lui Johann Sebastian Bach, a fost constrâns să se retragă de pe scenă în 1998, după ce a fot supus la 24 de operații de mână. Maestrul a suferit de o boală degenerativă și a avut, de asemenea, o serie de accidente.(www.lastampa.it – 5 octombrie) /cpaunel/vdraguta