Preşedintele Donald Trump a revenit la Casa Albă

Președintele american Donald Trump se simte extrem de bine și nu mai are simptome de coronavirus, afirmă medicul Casei Albe, însă declarațiile făcute de șeful statului au aprins spiritele.

Trump, care în repetate rânduri a minimalizat gravitatea virusului, a îndemnat acum oamenii să nu se sperie sau să se lase dominați de boală. Doina Saiciuc detaliază.

Reporter: Președintele Trump a pus în scenă o revenire spectaculoasă aseară la Casa Albă, aterizând pe ușa din față a balconului prezidențial, South Portico, unde a urcat pentru o oportunitate foto.

Președintele și-a scos masca și a declarat: „mă simt bine”. Înainte de a părăsi Spitalul Militar Național Walter Reed, Donald Trump a provocat o nouă controversă, declarând că națiunea nu ar trebui să se teamă de virusul care a ucis mai mult de 210.000 de americani.

Mai mult, aseară, după ce a ajuns la Casa Albă, Donald Trump a postat un nou mesaj video pe Twitter: „Am învățat atât de multe despre coronavirus; un lucru este cert: nu-l lăsați să vă domine, nu vă fie frică de el, îl veţi învinge. Avem cele mai bune echipamente medicale, cele mai bune doctorii, toate dezvoltate recent. Nu-l lăsați să vă domine viața. Suporterii președintelui l-au aclamat drept eroul lor, cel mai iubit și bun președinte vreodată, dar mesajul lui Donald Trump i-a alarmat serios pe experţii în boli infecțioase. Democrații de la Capitoliu au acuzat Casa Albă de opacitate și pentru faptul că ascunde informațiile cu privire la epidemia de coronavirus care a izbucnit în Pennsylvania – 1600 și care i-a infectat pe președinte, pe Prima Doamnă și cel puțin 12 angajați ai Casei Albe, între care purtătoarea de cuvânt, Kayleigh McEnany.

Opacitatea și secretul în care au fost învăluite informațiile legate de aceste evenimente constituie o evidentă amenințare la adresa sănătății publice și sunt inacceptabile într-o națiune liberă ai cărei lideri aleși trebuie să fie transparenți și să răspundă în fața poporului american – se spune în scrisoarea trimisă Casei Albe de liderul minorității democrate din Senat, senatorul Chuck Schumer şi de prima democrată din Comisia senatorială pentru sănătate și educație, senatoarea Patty Murray.

Scrisoarea a fost trimisă la câteva ore după ce Casa Albă a refuzat oferta centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor de a ajuta la investigarea epidemiei în complexul Casei Albe și la contactarea celor care au participat la evenimente cu președintele, cum a fost ceremonia aglomerată de nominalizare a judecătoarei federale Amy Coney Barrett la Curtea Supremă.

Cel puțin șase persoane care au participat la ceremonia din 26 septembrie au fost testate pozitiv. „Nu vă fie frică! Aș dori ca fiecare american să aibă acces la aceeași îngrijire medicală ca președintele, dar nu fiecare american o are”, a scris pe Twitter senatorul democrat Robert Menendez. Directorul grupului supraviețuitorilor COVID pentru schimbare a arătat într-o declarație că a fost stupefiat de Twitt-ul lui Trump, dat fiind faptul că acesta are cea mai bună îngrijire medicală și cel mai bun tratament din lume, un lux pe care majoritatea pacienților cu coronavirus nu îl au./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 octombrie