Turcia, tot mai departe de aderarea la UE

Realizator: Perspectivele Turciei de aderare la Uniunea Europeană sunt tot mai îndepărtate, din cauza numeroaselor abateri de la principiile și valorile europene – se arată în raportul de țară publicat ieri de Comisia Europeană. Ankara a respins concluziile raportului și toate criticile care apar în acesta.
Reporter: Cătălin Gomboș – Centralizarea puterii în mâinile președintelui fără a asigura un sistem de separare și control al puterilor în stat, evoluțiile negative în ceea ce privește statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale ale omului și presiunile exercitate asupra societății civile sunt printre problemele cu care se confruntă Turcia – se arată în raportul Comisiei, care constată că în acest moment negocierile de aderare sunt practic blocate. Comisia observă că situația în Turcia a început să se deterioreze serios după tentativa de lovitură de stat din 2016 și că, și după ce a fost ridicată starea de urgență, în 2018, nu au existat îmbunătățiri.
Amintim că tentativa de puci a fost urmată de o amplă campanie de epurare a autorităților, soldată cu sute de mii de arestări și concedieri în domenii ca administrația publică, sistemul judiciar, învățământul, poliția și forțele armate.
Raportul de țară al Comisiei trage totodată atenția asupra situației din sud-estul Turciei, unde, pe fondul campaniei împotriva militanților kurzi din PKK, au fost vizați și politicieni ai unui partid moderat kurd. Totodată sunt criticate mișcările Turciei în Siria, unde a intervenit militar, și în Mediterana de Est, unde caută să obțină cu forța acces la rezerve de hidrocarburi.
Ankara răspuns prin Ministerul de Externe, care a catalogat raportul drept părtinitor și a subliniat că aspirațiile europene ale Turciei rămân neschimbate. Turcia cerut să devină membru asociat al comunității economice europene încă din 1959, iar în 2005 a lansat negocierile de aderare la UE.#HUN/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 octombrie)