Restricţii la Iaşi înaintea pelerinajului la Sfânta Parascheva

Realizator: Un nou prag a fost depășit astăzi în evoluția pandemiei de COVID-19 în țara noastră: peste 3.000 de cazuri noi la 24 de ore, mai exact 3.130. Și rata de pozitivare a fost mare astăzi: 10%. Au fost anunțate și 44 de decese. Peste 8.500 de oameni sunt internați în spitale, iar la terapie intensivă se află 607 pacienți. Cele mai multe noi cazuri s-au înregistrat la București, 549, urmat de județele: Iași, 193 și Bacău, 150. Suntem acum în legătură directă cu corespondenta RRA, Cristina Vartolomei, care vine cu mai multe informații din Iași. Bună ziua, Cristina! Te ascultăm!
Reporter: Bună ziua! Pentru Iași este cel mai mare număr de infectări de la începutul crizei sanitare. Direcția de Sănătate Publică spune că este în cea mai mare parte vorba despre transmitere comunitară, dar a anunțat că sunt înregistrate și mai multe focare. Este vorba, printre altele, de două spitale, cel militar și cel de pediatrie, dar și un centru de servicii sociale, unde sunt 21 de cazuri. Recordul negativ vine în ziua în care la Iași ar fi trebuit să înceapă pelerinajul la Sfânta Parascheva. Racla cu moaștele ocrotitoarei Moldovei nu a mai fost scoasă, însă în curtea catedralei mitropolitane. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că acest lucru nu se mai justifică, în condițiile în care accesul pelerinilor a fost interzis. Biserica a notificat, de asemenea, prefectura că sărbătoarea, care ar fi trebuit să dureze opt zile, se va limita doar la slujba religioasă de pe 14 octombrie, când este hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Chiar dacă s-a modificat programul, restricțiile au intrat în vigoare și au permisiunea să stea la rând doar cei cu domiciliul în municipiul Iași. Credincioșii pot intra în curtea catedralei doar după ce sunt legitimați de forțele de ordine. Măsurile și-au făcut deja efectul. De dimineață și până acum au fost foarte puțini cei care au venit să se închine.
Realizator: Mulțumim! La slujbele religioase din județul Suceava vor putea participa doar persoanele din localitățile în care se află unitățile de cult, a hotărât astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, după cum ne-a transmis corespondenta RRA, Mihaela Buculei./ahincu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (8 octombrie)