2020. október 12

A Sanitas egészségügyi szakszervezet képviselői ma tárgyalásokat folytatnak a kormányfővel

A több mint százezer egészségügyi középkádert tömörítő érdekvédelmi képviselet vezetőit ma fogadja Ludovic Orban miniszterelnök. A megbeszéléseken részt vesz Nelu Tătaru egészségügyi és Florin Cîţu pénzügyminiszter is. Az alkalmazottak azt állítják, hogy az elhúzódó koronavírus-járvány miatt fizikailag kimerültek és 3200-an közülük megfertőződtek. A szakszervezeti vezetők szerint az alkalmazottak csak nagy nehézségek árán tudnak helytállni a rendkívüli körülmények között és az egészségügyi intézmények túlterheltek. A Sanitas tagjai japán sztrájkot kezdeményeztek, azért, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az egészségügyi alkalmazottak nehéz helyzetére. (RADOR Hírügynökség)

15%-al csökkent a román export

Az év első nyolc hónapjában az export volumene közel 39 milliárd euró értéket tett ki, ami 15%-al kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában jelentett érték. Ugyanakkor az Országos Statisztikai Intézet mai közleménye szerint a behozatal az említett időszakban 50 milliárd euró értéket tett ki, ami 11%-al marad el a tavalyitól. Az export-termékek között a legjelentősebb részt a gépjárművek és közlekedési felszerelések, valamint a kézművestermékek képviselték. (Radio România Actualităţi)

A Duna-delta Természeti Rezervátum Igazgatósága felfüggeszti a közvetlen ügyfélfogadást

Az intézkedésre a koronavírus-fertőzések esetszámainak a növekedése miatt került sor. Az érdekelt fizikai vagy természetes személyek ilyen körülmények között csak postán, elektronikus levélben vagy faxon nyújthatnak be és vehetnek fel dokumentumokat. A különböző illetékek, vagy díjak befizetését szintén elektronikus eszközök révén, postán vagy banki átutalással bonyolíthatják le. Az intézmény Facebook-oldalán azt is közölte, hogy a közvetlen ügyfélszolgálatot a koronavírus-járvány alakulásának függvényében fogják visszaállítani. (RADOR Hírügynökség)

Egyelőre nem tervezik a fővárosi karantén elrendelését

Ezt Nelu Tătaru egészségügyi miniszter közölte ma a közszolgálati rádió tájékoztatása szerint. A tárcavezető elmondta, hogy bár Bukarest továbbra is élen jár a fertőzések számának tekintetében és vannak olyan szakemberek, akik ebben a helyzetben egy vagy két hónapi karantént rendelnének el a város egész területén, ő maga egyelőre nem tartja indokoltnak egy ilyen döntés meghozatalát, inkább az egészségügyi óvintézkedések betartására és betartatására helyezné a hangsúlyt. „Véleményem szerint be kellene tartanunk azokat az intézkedéseket, amelyeket a világjárvány elején meghoztunk. Gondoljunk azokra az embertársainkra, akik már nem lehetnek velünk, azokra akik szenvednek ebben a betegségben és az egészségügyben dolgozókra, akik ugyanazok, a járvány kezdete óta, s akiknek ezúton is szeretném még egyszer megköszönni erőfeszítéseiket. Remélem, hogy mindazok, akik mielőtt kórházba kerültek volna nem hittek ennek a fertőzésnek a veszélyességében, s akik miatt megnövekedett a betegek száma most átgondolják ezt a dolgot és kissé megváltozik a magatartásuk” – mondta Nelu Tătaru. (Radio România Actualităţi)

A kormány fontolóra veszi a vendéglátóipar támogatásának lehetőségét

A héten folytatódnak az ágazat érdekvédelmi szervezeteinek vezetői és a kormány közötti tárgyalások azt követően, hogy az előbbiek tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a vendéglátóipart érintő egészségügyi korlátozások ellen. A főváros után Bákóban is több tucat vendéglátóipari alkalmazott és vállalkozó vonult az utcára. A tüntetők azt követelték, hogy a kormány foganatosítson olyan intézkedéseket, amelyekkel ellensúlyozza a vendéglők, bárok és kávézók beltéri egységeinek a bezárását elrendelő jogszabály gazdasági hatásait. A tiltakozók úgy vélik, hogy az általuk képviselt ágazatot diszkriminálják az egészségügyi óvintézkedések. Szerintük indokolatlan a vendéglátóipari egységek bezárása, miközben a bevásárlóközpontok nyitva maradnak. A vendéglátóipari vállalkozók attól félnek, hogy ilyen körülmények között elveszítik alkalmazottaikat. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR