Bolnavii de COVID-29 care sunt asimptomatici vor fi evaluați la domiciliu

Realizator: Bolnavii de COVID-19 care sunt asimptomatici și nu suferă de alte boli vor fi evaluați la domiciliu și programați pentru investigații medicale, a anunțat ministrul sănătății, Nelu Tătaru. O decizie în acest sens va fi luată săptămâna aceasta. Nelu Tătaru a precizat că astfel sistemul sanitar va fi eliberat de povara persoanelor asimptomatice, infectate cu coronavirus, care aglomerează unitățile de primiri urgențe ale spitalelor COVID. El a adăugat că medicii de familie care îi vor monitoriza pe bolnavii de COVID-19, vor primi mai mulți bani de la Casa de Asigurări.
Nelu Tătaru: Asimptomaticii vor fi evaluați la domiciliu și programați pentru investigațiile paraclinice. Simptomaticii cu comorbidități vor rămâne pe internare în continuare după evaluare. Simptomaticii fără comorbidități vor primi un tratament, vor fi evaluați și vor merge la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Avem pregătit în acest sens inclusiv o colaborare cu medicii de familie, atât prin contracte suplimentare cu Casa de Asigurări, pentru monitorizare, în care vor primi 30 de puncte pentru fiecare caz pe care îl vor monitoriza, precum și posibilitatea de prestări de servicii pe care o vor avea cu Direcția de Sănătate Publică în activitatea de anchetă epidemiologică și urmărirea pacienților.
Realizator: Medicii de familie, de cealaltă parte, solicită să fie consultați pentru gestionarea corectă și eficientă a situației epidemiologice și susțin că lipsa acestor consultări este una dintre cazurile evoluției din ultima perioadă. Într-un comunicat al Societății Naționale de Medicină a Familiei se arată că de la izbucnirea epidemiei medicii de familie au preluat sarcini foarte diverse, cele mai multe cu caracter de noutate. Potrivit documentului, în condițiile în care accesul pacienților non-COVID în spitale a fost practic blocat, iar cele mai ulte cabinete din ambulatoriile de specialitate s-au închis temporar, îngrijirile necesare acestor pacienți au fost transferate către medicii de familie.#HUN/ahincu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 octombrie)