România va sprijini sancțiunile UE impuse împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

România va sprijini aplicarea de sancțiuni de către Uniunea Europeană împotriva Federaţiei Ruse pentru otrăvirea politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi.
În cadrul reuniunii miniștrilor de externe din statele membre ale UE, de luni, de la Luxemburg, vom sprijini introducerea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, din cauza otrăvirii opozantului Aleksei Navalnîi, precum și extinderea sancțiunilor europene asupra R.Belarus, a declarat ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, înainte de reuniune.
„Salutăm sancțiunile recent introduse la adresa Belarus, pe care le-am susținut destul de activ, dar acest fapt nu este suficient. Vedem o intensificare a represiunilor, inclusiv în ultimele zile. Vedem că regimul actual nu intenționează să inițieze un dialog cu opoziția. Susținem extinderea sancțiunilor şi ne alăturăm acelor țări care cer extinderea listei de sancțiuni individuale, inclusiv la adresa lui Aleksandr Lukaşenko”, a mai afirmat acesta.
Aurescu a adăugat că, în cazul unei agravări în continuare a situației din Belarus, România va susține, de asemenea, introducerea de sancțiuni economice împotriva părţii belaruse.
Aurescu a subliniat că România susține și introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul lui Aleksei Navalnîi.
„România a anunţat deja că va susține aplicarea de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza lui Navalnîi. Rusia nu a efectuat o anchetă transparentă care este necesară în cazul acestei otrăviri. Rusia nu a cooperat cu OIAC. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Și după ce OIAC a confirmat cazul de otrăvire, considerăm că acum este momentul potrivit pentru a impune sancțiuni și îi vom sprijini în cadrul reuniunii de astăzi”, a declarat ministrul român de externe.
Reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE examinează, luni, la Luxemburg, relațiile cu Rusia, situația din Belarus, conflictul din Nagorno-Karabah, precum și dialogul dintre Priştina și Belgrad, relațiile cu America Latină și Caraibe, situația din Venezuela și Planul de acțiune al UE pentru protecția drepturilor omului și democrație pentru perioada 2020-2024./vdraguta/ilapadat

(www.ria.ru – 12 octombrie)