Bucureştiul, pe primul loc în privinţa ratei de infectare cu coronavirus

Realizator: În privința ratei de infectare, Bucureștiului și alte 16 județe depășesc 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, limită de la care se impun restricții suplimentare. Capitala este și în acest caz pe primul loc, iar autoritățile discută deja de pregătiri în vederea posibilei treceri a unităților de învățământ la cursuri exclusiv online, care se impune când incidența depășește trei cazuri la mie. În București, cifrele oficiale privind populația nu reflectă realitatea. Locuitorii capitalei sunt mai numeroși – spune prefectul Gheorghe Cojanu. El a explicat azi că atunci când se stabilește introducerea de noi restricții se ia în calcul o diferență de aproximativ 20% între datele statistice și estimări.
Gheorghe Cojanu: Raportarea de astăzi – 2,69 – este la populația de 2.153.000 de locuitori; populația reală e undeva la 2.500.000. Şi atunci, nu putem, la 3,01, gata, închidem școlile. Așteptăm un palier de trei zile, să vedem că cifra crește, și atunci bineînțeles că, rapid, în a treia zi, vom da o hotărâre de consiliu pentru a trece școlile în scenariul roşu. Restaurantele, cinematografele, spectacolele nu s-au închis imediat la 1,5, ci le-am închis la 1,86, având în vedere un 20% /în plus/ la populația Bucureștiului. Dacă vom constata că creșterea durează trei zile la rând după ce se depășește rata de incidență 3, atunci vom lua o hotărâre în cadrul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, la recomandarea DSP-ului.
Realizator: Județele Alba, Vâlcea, Iași, Bacău și Neamț mai figurează în raportările oficiale de astăzi cu o rată de infectare de peste două cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, raportat la ultimele 14 zile, iar evoluția generală a epidemiei este pe o tendință de creștere a numărului de persoane confirmate cu noul coronavirus./rpatulea/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 octombrie)