2020 október 14

Az Európai Bizottság jelentése szerint a bukaresti lakosság 80%-a elégedett városával

Az Európai Bizottság jelentése szerint, amely az európai nagyvárosok életminőségét vizsgálja, a bukaresti lakosság 80%-a elégedett városával. A legtöbb kelet-európai városban a lakosság nagyrésze úgy gondolja, hogy az utóbbi öt évben javultak az életkörülmények. Ami Romániát illeti, a kolozsváriak 95%-a és a bukarestie 82%-a nyilatkozott elégedetten városaikról, amelyekben élnek, miközben az európai átlag 89%-ra tehető. A jelentést több mint 80 európai városban készült csaknem 60 ezer interjú alapján dolgozták ki, amelyből kiderül, hogy a tavaly tiz személy közül kilenc elégedett volt a városi életkörülményekkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

A munkaügyi minisztérium befejezte a munkaviszony digitalizálására vonatkozó törvénytervezetet

A munkaügyi minisztérium befejezte a munkaviszony digitalizálására vonatkozó törvénytervezetet és társadalmi vitára bocsátotta. A jogszabály-tervezet leegyszerűsiti a távmunkát és első izben vezeti be Romániában a munkaszerződések elektrónikus formában való aláirásának lehetőségét, tájékoztatott Facebook-bejegyzésében Violeta Alexandru tárcavezető, hozzáfűzve: Ez egy fontos lépés, amelyet a romániai munkaerő-piac modernizálásának irányában teszünk.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Döntött a parlament: a tanügyi káderek is járvány-pótlékba részesülnek

A parlament döntése értelmében az orvosokhoz hasonlóan a tanügyi káderek is járvány-pótlékba részsülnek. A jogszabály-tervezet szenátusi elfogadását követően, kedden, heves viták után, a képviselőház is elfogadta a dokumentumot. A liberálisok elmarasztalták a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezését, mivel véleményük szerint hiányzik a szükséges finanszirozási forrás, miközben a szociáldemokraták azzal vádolták a liberális kormányt, hogy semmit nem tesz a tanügyi személyzet megsegitéséért. A képviselők elfogadták, ezúttal egyhangúan, az úgynevezett kiterjesztett elkobzásra vonatkozó tervezetet, ami a Bűntető Törvénykönyvet a kiterjesztett elkobzással egésziti ki. Ennek értelmében a börtönbűntetésre itéltek indokolatlanul szerzett vagyonaikat elkobozhatják, amint ezt egy európai direktiva is előirányozza. E törvénytervezetet 158 szavazattal, kettő ellenében fogadták el. A liberálisok tartózkodtak a szavazástól. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Romániában jelentősen növekedett az elektromos és a plug-in hibrid autók piaca

Az év első kilenc hónapjában, időarányosan, Romániában  jelentősen növekedett az elektromos és a plug-in hibrid autók piaca. Az év kezdetén több mint 1.400 elektromos autót vásárolt a lakosság, ami 40-os növekedést jelent 2019-hez képest, illetve több mint 500 pugin-in hibrid személygépkocsit, ami 14 0 %-os növekedésnek felel meg, összehasonlitva az elmúlt esztendő hasonló időszakával.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Szerdai kormányülés

A kormány ma dönt a vészhelyzet 30 nappal való meghosszabitásáról, október 15-i hatállyal. Az utóbbi időben az új kortonavirussal fertőzött személyek száma nagyon megugrott, naponta 2.000-3.000 esetet diagnosztizálnak.A szerdai kormányülés napirendjén szerepel továbbá az a határozattervezet is, amely jóváhagyja  Blue Air légitársaság által a járvány idején elszenvedett veszteségek kompenzálására nyújtandó állami garanciára vonatkozó feltételeket. További két határozattervezet a módszertani normák elfogadására utal, az adó- és szállitás terén. Ez utóbbi esetben azokról a feltételekről van szó, amelyeket a tanulóknak és egyetemistáknak kell teljesiteniük az ingyenes metro- és vasúti közlekedésre érvényes igazolványok megszerzéséért, főleg most, járvány-helyzetben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Gănciulescu Rozália, RADOR