NATO este pregătită să ofere ajutor în condiţiile creşterii numărului de infectări cu COVID-19 în Europa

Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să ofere ajutor în condiţiile în care numărul de infectări cu COVID-19 este în creştere peste tot în Europa. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunţat de altfel că Alianţa are deja un fond special şi planuri de sprijin logistic pentru ţările membre şi partenere, în cazul unui val doi al pandemiei. Relatează Carmen Gavrilă:
Reporter: Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, a precizat că principala preocupare la NATO este ca actuala criză sanitară să nu se transforme într-o criză de securitate. Mircea Geoană a explicat că NATO se implică în acordarea de sprijin în pandemie, pentru că securitatea cuprinde în contextul actual domenii noi:
Mircea Geoană: La NATO suntem pregătiţi pentru un posibil al doilea val al pandemiei şi de aceea am pus la punct şi am agreat un plan pentru a oferi spijin aliaţilor, partenerilor noştri: stoc de echipamente medicale, un fond de achiziţii pentru echipamente medicale, pentru a putea să fim pregătiţi în orice clipă pentru o eventuală situaţie mai dificilă.
Reporter: Mircea Geoană a insistat şi pe nevoia de întărire a capacităţii aliaţilor, de rezistenţă la riscuri şi vulnerabilităţi şi a îndemnat aliaţii să ţină cont de lista NATO de repere care ţin de această rezistenţă şi care se referă la lanţurile de aprovizionare, dezinformare, ameninţările cibernetice, proprietatea străină a unor infrastructuri strategice, ca cele de telecomunicaţii, securitatea energetică, apărarea cibernetică şi ameninţări hibride./lcoman/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 octombrie