O primă ediție Shakespeare s-a vândut cu 9.987 milioane de dolari la New York – un nou record pentru o operă literară.

(Photo by JOHN D MCHUGH / AFP)

O primă colecţie a pieselor scriitorului William Shakespeare, intitulată „Comedii, istorii și tragedii”, a fost licitată la New York, miercuri, 14 octombrie, pentru prețul record de aproape zece milioane de dolari. Potrivit Casei de licitaţii Christie’s, lucrarea, tipărită în 1623, a fost vândută pentru suma de 9.987 milioane de dolari. Inițial, casa de licitații a estimat că preţul va fi între patru și șase milioane de dolari pentru antologia cunoscută și sub numele de ”First Folio”, care a compilat pentru prima dată 36 de piese de Shakespeare (1564-1616) într-un singur volum. În cele din urmă, cartea a revenit colecționarului american Stephan Loewentheil. Licitaţia a durat doar șase minute.
„First Folio” este referirea prescurtată la prima ediție a pieselor dramaturgului englez William Shakespeare, apărută în 1623, la șapte ani după moartea sa.
Recordul de licitație pentru o operă literară a fost deținut până în prezent de un alt exemplar al ”First Folio”, care a fost, de asemenea, licitat de Christie’s la New York, în 2001, pentru aproximativ șase milioane de dolari. Doar șase exemplare cunoscute ale ”First Folio” sunt proprietate privată.(www.sueddeutsche.de – 15 octombrie)/aionescu/ddaniela

Ada Ionescu, RADOR