Atentat terorist asupra unui profesor, lângă un colegiu din suburbiile Parisului

Realizator: Patru persoane, între care un minor, au fost reținute azi-noapte după decapitarea unui profesor de istorie lângă un colegiu din suburbiile Parisului. Președintele francez a condamnat atacul – după cum transmite corespondenta noastră Daniela Coman.
Reporter: Teroristul este un cecen de 18 ani, pe care polițiștii l-au ucis în timpul intervenției. Martorii spun că individul avea un cuțit lung care semăna cu o macetă. Când a ajuns poliția el a început să tragă cu un pistol cu bile, strigând că a vrut să-l răzbune pe Alah.
Victimă este un profesor de istorie, în vârstă de 47 de ani, care a fost reclamat în urmă cu câteva zile de un părinte musulman pentru că le-a arătat elevilor la o lecție despre libertatea de expresie caricaturile cu Profetul Mahomed, republicate recent de săptămânalul satiric Charlie Hebdo, care a fost ținta islamiștilor în urmă cu cinci ani. Ulterior, profesorul și directoarea școlii au primit amenințări repetate.
Președintele Emmanuel Macron, care s-a deplasat aseară în localitatea unde a avut loc atentatul, a chemat la unitate și a afirmat că obscurantismul nu va câștiga niciodată în Franța.
Emmanuel Macron: Unul dintre cetățenii noștri a fost asasinat pentru că era profesor și pentru că-i învăța pe elevi ce înseamnă libertatea de expresie, libertatea de a crede sau nu în vreo religie. Compatriotul nostru a fost victima unui atentat terorist islamist. Dacă în această seară teroristul a ucis un profesor a fost pentru că a vrut să lovească în valorile republicii noastre, în posibilitatea de a face prin educație din copiii noștri, oricare ar fi religia lor, cetățeni liberi.
Reporter: Parchetul Național Antiterorist s-a sesizat și a deschis o anchetă în acest caz.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 octombrie)