Deontologia profesiunii de jurnalist – dezbătută de profesori, cercetători și jurnaliști la Oradea

Deontologia jurnalistică este un subiect care generează ample dezbateri de mai mult de 150 de ani. Universitatea din Oradea și Universitatea Szeget organizează sâmbătă, 17 octombrie 2020, în cadrul ciclului de manifestări științifice cu tema „Mass-media în post comunism: moștenire evoluție tendințe”, conferința internațională „Deontologia profesiunii de jurnalism: exigențe, provocări, derapaje”, ediția a V-a.

După cum sublinia în cadrul lucărilor în plen prof. univ. dr. Marian Petcu, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea din București, prima atestare a profesiunii de jurnalist în România este confirmată în anul 1862, într-un articol publicistic, iar după 1990 au apărut mai multe coduri deontologice. În acest interval de timp, normele de reglementare a profesiei au fost amplu dezbătute, modificate și contestate de breasla jurnalistică sau, după cum a subliniat prof. univ. dr. Brândușa Armanca, senior editor Revista 22&Europa Liberă, ignorate. Prof. univ. dr Lia Pop, Universitatea din Oradea, a susținut că mass-media are o răspundere față de marile probleme etice, pe care uneori nu le abordează. Prof. univ. dr. Radu Carp, Universitatea din București, a analizat comunicarea prin platforme online, iar managerul Agenției de presă Rador a Radio România, dr. Carmen Ionescu, a comentat câteva derapaje deontologice ale agențiilor de presă românești, naționale și mondiale.

Eva Șimon, redactor-șef al ziarului Foaia Românească din Ungaria, a vorbit despre mediul etnic comunitar, cu referire la comunitatea românească din țara vecină, în continuă creștere, și la dimensiunea morală a mesajului publicistic.

Conferința continuă în cursul după-amiezii cu lucrări pe secțiuni.

Organizatorii principali ai conferinței, Ioan Laza, lector univ. dr., asociat, Florin Ardelean, lector univ. dr. și Irina Mihaela Poplector univ. dr., Universitatea din Oradea, au reușit să strângă în jurul acestei teme sensibile aproape 40 de profesori, cercetători și jurnaliști din România, Ungaria și Serbia.