În Australia, se poate divorţa prin intermediul unei aplicaţii

Cuplurile care au decis să divorțeze în Australia pot beneficia de sprijinul aplicației Amica, care este capabilă să ofere sfaturi în materie, graţie inteligenței artificiale.
Inițiativa a fost promovată de National Legal Aid e Legal Services Commission of South Australia, cu sprijinul guvernului australian, care a oferit 3 milioane de dolari pentru dezvoltarea aplicației. Amica folosește un program chatbot care oferă cuplurilor care se despart sfaturi utile privind modul de a împărți activele și proprietățile și de a gestiona o posibilă relație cu copiii lor.
Software-ul demonstrează potențialul inteligenței artificiale în soluționarea problemelor litigiilor familiale în domeniul juridic, într-o țară în care sistemul judiciar, cel puţin în acest sector, este supraaglomerat, având mii de cazuri restante.
Pe de altă parte, procesele de divorț au un cost crescut și prohibitiv, fapt care are deseori un impact devastator asupra copiilor și părinților, ducându-i la ruină.
Platformele precum Amica au ca scop decongestionarea sistemului judiciar și prevenirea cheltuielilor astronomice pentru cuplul care poate avea un instrument web disponibil pentru a obține informații utile și pentru a fi ajutat să rezolve și să ajungă la un consens într-un mod prietenos, evitând posibilele traume. Cu toate acestea, aplicația nu a fost mereu eficientă, deoarece în cazuri mai complexe și dificile, în prezența violenței în detrimentul unui părinte, chatbot-urile bazate pe inteligență artificială nu sunt în măsură să dea răspunsuri la situație.
În Australia, aplicațiile și inteligența artificială sunt utilizate şi în alte servicii juridice dedicate familiei. Penda, de exemplu, este o aplicație lansată pentru a sprijini victimele violenței în familie prin intermediul chatbot, program folosit şi de platforma Adieu pentru a permite cuplurilor să ajungă la un divorţ consensual. www.lastampa.it

Articol de Carlo Cavalle
Traducerea Cătălina Păunel