Adoptarea unui comportament sănătos și ecologic în spațiul de locuit este, de multe ori, unul dintre primii pași pentru un stil de viață durabil, întrucât acasă este locul în care ne deconectăm la maximum în cea mai plăcută companie, cea a familiei, și în care fiecare dintre noi este centrul universului și devine cu adevărat el însuși. Toate aceste considerente fac ca spațiul în care ne petrecem cea mai mare parte a vieții să fie primul lucru spre care ne îndreptăm atenția, atunci când vine vorba de stilul de viață perfect. În timp ce unii dintre noi pot afirma cu mândrie că sunt deja familiarizați cu modalitățile de reducere a deșeurilor și cu metodele de conservare a resurselor într-o casă, alții (poate chiar majoritatea) și-ar dori să se concentreze mai mult asupra unei vieți non-toxice și să regândească modul în care își întrețin propria casă și, implicit, pe ei înșiși. Modificarea și corectarea tuturor alegerilor noastre zilnice poate părea copleșitoare, dacă începem să le punem în aplicare chiar din acest moment, dar lăsând timpul și răbdarea să conlucreze, ne putem simplifica viața și … da, putem crea acel trai pe care să dorim să îl susținem cu adevărat.Ideea de a trăi sănătos și „verde” a intrat de mult în trend, având un real impact asupra dietelor noastre, locurilor de muncă, stilului de viață și, desigur, și asupra locuințelor noastre. Este la latitudinea fiecăruia dintre noi, ca prin alegerile pe care le facem, să încercăm să economisim apa și energia planetei, oprind robinetul cu câteva secunde mai repede sau alegând să nu folosim lumina ori de câte ori este posibil. Putem cumpăra electrocasnice mult mai mici pentru a economisi resursele, putem face mici sacrificii care nu sunt neapărat necesare vieții noastre, sau putem găsi modalități de a ne bucura și de a ne distra cu noile idei pentru o viață „verde” și sănătoasă. Dacă vă întrebați cum să faceți alegerile corecte atât pentru familia dvs., cât și pentru mediul înconjurător, nu căutați prea departe, pentru că aici și acum veți găsi cele mai simple soluții, care vă pot ajuta să vă transformați casa într-un spațiu cât mai durabil.

Câteva noțiuni introductive

Stilul de viață eco, cu tot ceea ce implică acest termen (de la alimentație și până la mobilierul din lemn natural), a luat din ce în ce mai multă amploare, experții în domeniu susținând și încurajând inclusiv  investițiile în finisaje interioare și decorațiuni ecologice, atât din considerente estetice, cât și datorită beneficiilor asupra sănătății. Stilul Eco de amenajare a casei susține un mod de viață simplu, cât mai apropiat de natură, aflată chiar în starea ei brută. Așadar, esențială este originea elementelor decorative și a finisajelor, provenite, fără doar și poate, direct din natură și cât mai puțin prelucrate. Designul ecologic sau eco-designul, cunoscut sub diversele denumiri de eco-friendly, eco-chic, organic sau biodegradabil, reflectă dorinţa omului de a apropia, uneori chiar până la refuz, spațiul de locuit de condiţiile naturale. Crearea unui interior ecologic permite locuitorilor să simtă uniunea cu natura și armonia lumii înconjurătoare, dar și ocazia de a lua o pauză de la agitaţia vieţii urbane. Așadar, dacă vă doriți un spațiu cald și primitor al cărui design să reziste peste ani, atunci, cu siguranță, Eco-stilul este ceea ce căutați. Și asta pentru că avantajul lui major este adaptabilitatea, nefiind tocmai un stil în sine, ci o direcție, un sens, o perspectivă, ce poate fi abordată în cadrul mai multor tipuri de amenajări. Stilul Eco este recomandat de designeri pentru orice tip de locuinţă, întrucât presupune integrarea elementelor naturale în ambientul interior, ajutând în acest fel la stoparea epuizării resurselor naturale. Interiorul în stil Eco nu este, pur şi simplu, una din tendinţele modei de a crea un design original al spațiului de locuit, ci o întreagă filosofie împotriva epuizării resurselor naturale şi în susţinerea curăţeniei şi a siguranţei ecologice. Eco-designul se potriveşte și oricărui buget, seturile de mobilier scumpe din lemn preţios negăsindu-și locul aici. Puteţi achiziționa la preţuri accesibile orice piese de mobilier din lemn sau din alte materiale naturale, cum ar fi mobila de răchită sau ratan. Fie că vorbim de scaune în formă de buturugi, cu un aspect nefinisat sau de mobilier pentru living realizat din lemn natural şi cu accesorii din textile organice, piesele acestui stil trebuie integrate corespunzător în interior. Vor completa perfect decorul interior diferite plante de casă, și ele destul de ușor de achiziționat. Acestea nu numai că vor umple spaţiul, vor oxigena încăperea, şi vor bucura ochiul prin verdele aprins şi florile frumos colorate, dar vor crea o atmosferă favorabilă de confort psihologic.

Idei pentru o viață „verde” și sănătoasă

* Totul începe cu a ne simplifica viața – A merge pe un regim sănătos și verde înseamnă, în primul rând, a ne simplifica viața. Căutând inspirație în vremuri mai simple (atunci când încă se foloseau tehnologii curate și inovatoare), putem găsi veritabile îndrumări în acțiunile responsabile cu mediul.Iată câteva dintre principiile simple de viață:

– Folosiți mai puțin, conservați mai mult. Ce se poate utiliza mai puțin? Produse de machiaj, hârtie igienică, hârtie de imprimantă, pentru a numi doar o foarte mică parte din ele.

– Dacă nu aveți foarte mulți bani, optimizați-vă viața cu ce aveți. Nu lăsați nimic să se irosească. Asigurați-vă că „stoarceți” și ultima rămășiță din absolut tot ceea ce dețineți. Acest lucru înseamnă că și cumpărarea de bunuri ceva mai scumpe v-ar putea ajuta. Nu vă bucurați la lucruri ieftine doar pentru că sunt chilipiruri. Produsele ceva mai scumpe durează mai mult. Înainte a arunca ceva, vedeți dacă îl puteți repara. Foarte multe bunuri pe care le aruncăm pot fi adesea reparate pentru mult mai puțini bani decât ar costa unele noi. Și, nu în ultimul rând, nu uitați să fiți fericiți cu ce aveți! A știi cum să separați nevoile și necesitățile de dorințe vă va da controlul absolut asupra bugetului. Învățând ce este destul de bun pentru dvs. vă va ajuta să amânați achizițiile capricioase și să folosiți la maximum ceea ce deja dețineți. Prin adoptarea unui stil de design veșnic la modă (așa cum este și eco-stilul) și prin evitarea tendinței de a ține pasul cu tot ceea ce este nou, veți reuși să economisiți bani, mult mai mulți decât v-ați închipui.

– Faceți-vă timp pentru ceea ce contează și eliminați lucrurile care nu au nicio însemnătate. Nu irosiți timp, bani, energie și resurse pe lucruri greșite. Încercați să vă faceți o listă de priorități, întrucât numai dvs. înșivă puteți știi ce contează cel mai mult pentru propria viață. Reținând aceste principii simple de viață (sau de viață simplă, nu simplistă) vă va ajuta să vă mențineți pe drumul cel bun.

* Alegeți sisteme durabile – Acesta este poate primul lucru la care se gândesc, de obicei, oamenii atunci când își imaginează o viață verde, dar țineți minte, durabilitatea nu trebuie să însemne neapărat instalarea unor panouri solare și o viață complet în afara rețelelor de racordare.

– La o scară mai mică, și selectarea unor capete de duș cu flux redus de apă sau a unor aparate eficiente din punct de vedere energetic va reduce, de asemenea, impactul dvs. asupra mediului.Cei îngrijorați cu privire la costurile de punere în aplicare a sistemelor durabile ar trebui să ia în considerare că de multe ori oferta de economii financiare este pe termen lung. Studii recent realizate relevă faptul că structurile eco-friendly salvează aproximativ 15% din costurile la utilități, față de metodele omoloage construite în mod tradițional.

– Dintr-o amenajare bazată pe atâtea elemente ale naturii nu trebuie să lipsească cel mai important element natural, și anume lumina. Atunci când nu există alte posibilități, firește că trebuie să adăugați lumină artificială, însă doar având o grijă deosebită la corpurile de iluminat, care e musai să respecte aceleași principii ca și restul amenajării. Cu alte cuvinte, aveți grijă la abajururi, care ar fi bine să fie din materiale naturale sau măcar în culori neutre, împrumutate din natură, pentru a se integra armonios în interiorul eco.

– Un sfat, valabil pentru oricare alt tip de design, și cu atât mai mult în cazul acestuia, ar fi să acordați importanță temperaturii de culoare a surselor de iluminat, adică stadiul luminii unui bec, din momentul în care este aprins și până când atinge maximul de luminozitate. De exemplu, o lumină prea rece (alb-albăstruie) va strica atmosfera întregii încăperi, iar eforturile dvs. vor fi anulate din start. O lumină prea caldă (galbenă) poate să fie obositoare. Ideală ar fi o combinație de corpuri, surse de iluminat și temperaturi de culoare care să recreeze, pe cât posibil, lumina naturală. Eco-designul necesită un iluminat eficient, care poate fi obţinut prin utilizarea lămpilor fluorescente de economisire a energiei – un iluminat perfect şi o economisire a resurselor naturale.

– Este indicat să aveți în vedere și utilizarea de panouri solare sau alte dispozitive de economisire a energiei, atitudinea responsabilă în folosirea resturilor, alegerea materialelor ecologice-curate pentru design interior și reducerea minimă a componentelor din plastic și deșeuri metalice. Nu ar trebui, totuşi, să cădeţi în extrema cealaltă, respingând toate beneficiile tehnologiei moderne. Aparatele de uz casnic şi electronicele pot crea un contrast interesant cu elementele de design natural, desigur, atât timp cât acestea nu vor fi folosite în mod excesiv. De exemplu, beneficiile tapetelor ecologice-curate este faptul că desenele lor pot mima o varietate de materiale naturale: piatră, lemn, stuf și altele asemănătoare. Atmosfera de uniune cu natura vă poate ajuta la crearea unor tapete cu picturi murale.

* Gândiți minimalist – Dacă un anumit lucru emite un ecou cu adevărat „verde”, tot ceea ce trebuie să faceți este să-i puneți funcția pe primul loc. Apuse sunt zilele în care îndesam casa până la refuz cu tot felul de inutilități și nimicuri și, implicit, cu dezordine și debandadă. Liderii tendințelor de astăzi se concentrează pe o estetică „mult mai minimalistă” (dacă ne permiteți exprimarea). Cât despre obținerea unui aspect minimalist desăvârșit, aici totul se rezumă la a pune funcția pe primul plan. Pe măsură ce treceți prin încăperile casei dvs., luați la puricat și evaluați fiecare element în parte determinându-i scopul și rolul pe care le are în economia spațiului respectiv. Permiteți doar câtorva elemente de decor să vă imprime stilul personal, și nu ezitați să îndepărtați obiectele care doar ocupă spațiul în zadar.

– Designerii susţin că stilul minimalist reprezintă mult mai mult: este o stare de spirit, o viziune asupra vieţii şi a spaţiului în care locuim. Gândiți-vă cum elementele se condiţionează unele pe altele, pentru a crea un design aerisit şi dilatat. Minimalismul nu este despre lipsa totală a elementelor ilustrative, ci mai degrabă de alegerea atentă a locului şi a momentului de utilizare a acestora. Renunţaţi la toate lucrurile inutile și concentraţi-vă pe transmiterea mesajului, pe comunicare. Rezumaţi-vă la informaţiile de bază, printr-o etalare îngrijită și eficientă, şi evitaţi amalgamul vizual.

– În privința obiectelor decorative, stilul Eco se aseamănă cu cel minimalist: nu-i plac obiectele îngrămădite, care nu sunt necesare, nu-i plac accesoriile pur decorative, puse „doar de dragul de a exista”. În amenajările cu accent pus pe natură, decorațiunile au, pe lângă rolul estetic, unul funcțional. Unul dintre cele mai moderne accesorii într-o locuință amenajată în stil Eco este „peretele verde” din mușchi sau licheni. Ideea este absolut senzațională, dar trebuie să acordați o atenție sporită atât întreținerii acestor plante, cât și felului în care se comportă în interior.

– Mai puțin este cu siguranţă mai bine, mai ales atunci când vine vorba de minimalism. Când experţii în design interior ne îndeamnă să păstrăm numai strictul necesar într-o cameră minimalistă, nu se referă sub nicio formă la economie de mobilier. Încercați să lăsați mult spaţiu deschis în jurul fiecărui element de decor pentru a aduce o ambianță ordonată și aerisită. Acest lucru, evident trebuie să fie făcut păstrând în același timp proporționalitatea și farmecul vizual al camerei. Mesele din sticlă, accesoriile suspendate și rafturile plutitoare ajută enorm în acest sens. Trebuie să găsiţi un echilibru corect între minimalism și funcționalitate. Și cheia se află, evident, în a rămâne cumpătați şi rezervaţi cu ambele opțiuni – şi de achiziţionare și de decorare.

* Nu uitați să reciclați – Refolosirea produselor existente este și ea o componentă-cheie a vieții verzi.Înainte de a vă decide să donați sau să aruncați din casă un produs, oricât de neînsemnat ar fi, vă recomandăm să încercați să-l reutilizați într-un mod nou, să-i găsiți o nouă întrebuințare.Pentru unii, acest lucru înseamnă deplasarea covoarelor sau draperiilor dintr-o cameră în alta.Pentru alții, însă, aceasta presupune transformarea unui dulap mai vechi într-un birou nou-nouț, prin simpla metodă a unui proiect de bricolaj. Dar, oricare ar fi abordarea dvs., nu vă fie teamă să faceți un pas înapoi și să reinventați lucrurile într-un mod cu totul inedit.

* Îmbrățișați materialele naturale – Plasticul și alte materiale procesate chimic în culori agresive trebuie să facă loc lemnului, pietrei, cărămizii, sticlei și ceramicii, ratanului, bambusului și hârtiei. În ceea ce privește textilele renunțați la poliester și alegeți acele țesături brute din bumbac, rogojină, cânepă sau iută, fără să excludeți însă, nici lâna, mai ales când vine vorba de covoare. Trebuie să acordați o atenție deosebită modului de finisare a materialului. Dacă optați pentru mult lemn, de exemplu, textura acestuia trebuie să fie simplă, iar tratamentul aplicat să fie minimal. Este de preferat lemnul masiv, însă în amenajările mai puțin pretențioase puteți folosi cu succes și mobilierul din pal, atât timp cât furnirul imită o textură cât mai apropiată de cea naturală.

– Când vine vremea să faceți o nouă achiziție pentru înfumusețarea locuinței, vă sfătuim să alegeți materiale naturale, ori de câte ori este posibil.Acest lucru înseamnă inclusiv să selectați elementele de design care provin din resurse regenerabile, cum ar fi mobilier din lemn, blaturi de marmură sau podele de teracotă.Materialele naturale sunt o alegere inteligentă dintr-o varietate de motive.Nu numai că sunt foarte populare și la modă în prezent, tocmai datorită prerogativelor lor „verzi”, dar rareori veți auzi despre ele să iasă din tendințe. Deci, pe lângă faptul că veți avea un design durabil și atemporal, veți putea adopta orice stil de amenajare doriți, întrucât aceste elemente sunt adecvate aproape oricărei teme. Dacă sunt cumpărate de la furnizorul potrivit – cum ar fi un magazin mai micuț sau chiar de la unul de mâna a doua – este adesea posibil să fie produse de calitate mai bună și la un preț mult mai mic decât versiunea produsă în masă.

– Există o gamă foarte largă de produse naturale care pot fi folosite în decorarea eco-friendly, cum ar fi lemnul, stuful, hârtia, textilele din bumbac, dar şi elemente precum pietrele de râu, plantele sau nisipul. Puteţi folosi orice material natural, începând cu tapete din stuf şi terminând cu pietre de râu obișnuite, cu care puteţi orna pereţii şi alte suprafeţe. Trestia de zahăr și bambusul pot fi folosite ca elemente de compartimentare – partiții, dar și pentru tavan. Mozaicul din sticlă, piatră, bambus și nucă de cocos este un amestec unic pentru acest design. Cu el se pot decora podeaua, tavanul și pereții, atât în totalitate cât și pe porțiuni.

– Piatra naturală este un element de bază al stilului Eco, folosit atât pentru placare, cât și în calitate de element decorativ în starea sa brută. Pietricele de toate mărimile, formele și culorile pot fi folosite pentru a crea sau înfrumuseța diverse obiecte ornamentale și decorative: vaze, ghivece pentru flori sau  suporturi pentru lumânări. O altă modalitate de a introduce piatra în decorarea casei în stil Eco este prin achiziționarea chiuvetelor sau a lavoarelor de baie din piatră.

– Interioarele decorate în stilul Eco sunt, în general, aerisite, cu puţine piese de mobilier, remarcându-se mai mult prin originalitatea formelor. Un interior în acest stil presupune imaginaţie şi dorinţa de a crea un spaţiu cât mai aproape de natură, rezultatul nefiind altul decât o locuinţă super chic. Maximizaţi combinaţia armonioasă de texturi, culori, materiale, forme, dimensiuni şi funcţionalitate, creând un aspect frumos și simplu, care emană sănătate – aceasta este baza designului ecologic al interiorului.

* Recurgeți la obiecte de origine marină și țineți seama de cromatică – Nu numai elementele terestre sunt carateristice acestui tip de design, ci și cele marine. Profitați de fiecare vacanță pe litoral pentru a colecționa tot felul de scoici, stele de mare sau bucăți de coral, din care puteți realiza decorațiuni superbe pentru decorarea casei dvs. în stil Eco, de inspirație marină: lipiți scoici minuscule sau bucăți de scoici pe ramele foto sau pe suporturile pentru lumânări, confecționați diferite obiecte de uz casnic din scoici sau stele de mare (ca de exemplu solnițe, scrumiere) sau aranjați bucățile de corali în fel și chip, pentru a obține decorațiuni spectaculoase. De asemenea, nu ocoliți plasa pescărească, pe care o puteți folosi pentru a concepe alte decorațiuni inedite.

– Cromatica este și ea foarte importantă pentru a conferi o stare de linişte, dar şi pentru a sugera şi mai mult comuniunea între omul modern şi natură. Astfel, puteți opta pentru culori inspirate din mediul înconjurător, precum bej, maro, crem, cu accente de portocaliu, verde, galben, albastru și alb – și, bineînțeles, toate tonurile, subtonurile și nuanțele care derivă din ele, dar și pentru tapet din hârtie reciclată şi  covoare din materiale organice, eventual realizate manual. Când ajungeți la gama de culori, gândiți-vă la combinațiile cromatice care vă relaxează cel mai mult, pentru că aceasta este, până la urmă, starea pe care trebuie să o inducă amenajarea în stil Eco. Un alt sfat ar fi să vă imaginați sau să vă inspirați din amenajarea unui centru Spa, în care experiența începe chiar de la intrare, prin atmosfera pe care o degajă: muzică, arome, decor, lumină. Acesta atmosferă vă va trezi toate simțurile, fără însă a le agresa. Aici putem întâlni forma cea mai blândă și mai armonioasă de sunete, culoare, arome, esențe naturale, parfumuri, lumină, texturi și culoare, lucruri pe care cu puțin efort le putem obține și în propria locuință, pentru un efect multisenzorial desăvârșit.

* Primiți natura în casă­ și „adoptați” plante care purifică aerul – Ar fi imposibil să vorbim despre a fi un stil de viață eco, fără să recunoaștem că trebuie să includem natura în spațiile noastre de locuit ori de câte ori putem.În mod ideal, trebuie să ne străduim să găsim modalități specifice de a include elemente naturale în interior, dar și să dezvoltăm spațiile exterioare. Luați în considerare tratamentele pentru ferestre care permit pătrunderea luminii naturale sau investiți în uși de sticlă glisante de dimensiuni considerabile, pentru a lăsa spațiile să respire.Detaliile mici, cum ar fi includerea plantelor sau amenajarea unei oaze interioare de verdeață sunt, de asemenea, soluții excelente.

– Un alt detaliu suplimentar al interiorului în stil Eco poate deveni un acvariu. Aspectul peştilor plutitori calmează psihicul, iar vederea pitorească a acvariului va decora şi va însufleţi orice cameră. În general, combinaţia funcţiilor estetice şi sănătoase este una din principalele caracteristici ale stilului ecologic.

– De ce să investiți în sisteme scumpe (și cu consum de energie) de purificare a aerului, când puteți cumpăra câteva tipuri de plante care curăță și filtrează aerul în mod natural și cu costuri reduse? Sfat: Pentru rezulate optime, o plantă de 25 de cm este necesară pentru fiecare 9 metri pătrați. Plantelor nu le este permis să aibă un rol pur ornamental, întrucât simpla lor existență în acest tip de amenajare contribuie la reglarea umidității și la calitatea aerului, unele dintre ele putând chiar absorbi radiațiile nocive pe care le emit aparatele din casă.

– Pentru ca trimiterea la mediul natural al plantelor să fie cât mai aproape de adevăr, designerii recomandă ca acestea să fie aranjate asimetric, chiar haotic. Așadar, ghivecele dischisite, cu aspect luxos și ultra finisat nu au ce căuta în designul Eco. Puteți planta florile și plantele de interior în vase de lut, din lemn sau din tablă, cu aspect simplu și chiar uzat, în tonuri naturale și neutre. Atât în sezonul primăvară-vară, cât și în cel de toamnă-iarnă, aranjamentele din crenguțe înverzite sau frunze uscate nu trebuie să lipsească dintr-o amenajare Eco autentică.

– Pe lângă mobilierul din lemn natural, element de bază al decorului ecologic, pot fi folosite decorațiuni confecționate din crengi și frunze uscate. Se pot realiza aranjamente din crenguțe de copac, din stuf, flori uscate sau din bambus. Pentru depozitarea diverselor obiecte personale, puteți opta pentru coșuri și cufere din crenguțe împletite, pe care le puteți găsi în orice magazin de specialitate. Ca elemente decorative puteți folosi vaze din lut, boluri din lemn sau coșuri împletite.

* Folosiți aparate și dispozitive eco – Nu putem vorbi despre casa verde, fără să amintim de aparatele non-toxice cu consum redus de energie. Este ridicol de ușor și ieftin să ne facem propriile curățătorii naturale! Ar fi, de fapt, ridicol să optăm pentru orice altceva!

– Încă de la 1 septembrie 2014, au intrat în vigoare prevederile Comisiei Europene, care opresc producția și importul de aspiratoare cu o putere mai mare de 1600 de wați. Noile modele au fost gândite astfel încât să reducă substanțial consumul de curent – au un motor mai mic, dar aspiră la fel de bine. Astfel de electrocasnice fac parte din clasa A+++ și au un consum mai mic de energie comparativ cu cele din alte clase. Chiar dacă sunt ceva mai scumpe, merită efortul. Țineți minte, investiți în bunuri mai scumpe, dar durabile!

– Chiar dacă sună un pic cam ciudat, bilele eco pentru spălat și uscat rufe au devenit un produs extrem de popular în casele eco-friendly, care înlocuiesc ușor și eficient balsamurile toxice de rufe. Bilele eco pentru spălat sunt niște sfere de natură non-toxică, confecționate exclusiv din materiale de ceramică naturală. Au fost concepute pentru a curăța hainele, fără a adăuga detergenți. Acestea modifică structura moleculară a apei pentru o mai bună penetrare a țesăturilor, reduc riscurile de alergii cauzate de detergenți, îndepărtând microorganismele și ajutând la salvarea și conservarea naturii. Caracteristici: nu au efecte secundare cauzate de detergentul rămas pe haine, elimină microorganismele patogene, nu aveți nevoie de detergenți, economisiți curent electric și apă, și durează până la 1000 de spălări. Beneficiile bilelor de spălat: curăță la fel ca un detergent obișnuit, previn iritațiile pielii și alergiile produse de detergenții convenționali, sunt 100% ecologice, nu contaminează hainele, gospodăria sau mediul, au o durată de viață de 3 ani sau 1000 de spălări, economisesc kg întregi de detergenți, întrucât reduc consumul cu până la 90%, prelungesc viața mașinii de spălat, permit hainelor să-și păstreze elasticitatea și culorile vii timp mai îndelungat, nu lasă reziduuri între fibre, reduc conținutul de clor din apă și elimină agenții patogeni din haine și mucegaiul.

– Nu o să vă condamnăm dacă prima reacție pe care o veți avea va fi de-a dreptul ilară, dar noi zicem să vă abțineți pentru că nucile de săpun sunt, probabil, cele mai durabile produse de curățare de pe piață la ora actuală, cu numeroase beneficii (100% naturale, neprelucrate și foarte accesibile) și cu nenumărate utilizări, fiind unele dintre primele achiziții recomandate pentru o viață „verde”. Nucile de săpun, cunoscute și sub denumirea de nuci de spălat, sunt folosite pentru spălarea rufelor, pentru obţinerea de soluţii destinate curăţeniei casei, igienei personale şi a animalelor de companie sau ca îngrăşământ natural. Fructe ale unei specii unice de arbori, nucile de săpun sunt unice datorită prezenţei unei substanţe numită saponina. Aceasta este eliberată în contact cu apă caldă şi acţionează ca un surfactant natural. Surfactantul este o substanţă care reduce tensiunea existentă la suprafaţa lichidelor, permiţându-le să se împrăştie în loc să să se adune sub formă de picături, ceea ce duce la o mai uşoară penetrare a ţesăturilor şi la îndepărtarea sau eliberarea mizeriei. Deşi efectul este asemănător cu cel al detergenţilor convenţionali, nucile de săpun realizează acest lucru fără efectele negative ale chimicalelor de sinteză. Saponina este alternativa 100% naturală la detergenţii şi substanţele de curăţare bazate pe sodium lauryl sulfat (SLS), cunoscut pentru efectele sale alergene. Nucile de săpun sunt folosite de sute de ani în zone din India, Nepal şi China. Familia de arbori a căror fructe sunt nucile de săpun se numeşte Sapindus (combinaţia dintre cuvintele latine sapo-săpun şi indicus-indian).

* Reununțați la produsele „tradiționale” de curățenie și împrospătare și utilizați pesticide organice – Atunci când soarele începe să strălucească în voie și să împrăștie căldura-i specifică este, probabil, cel mai propice moment (dacă nu chiar singurul) de a vă pregăti de o curățenie generală amănunțită. Bucurați-vă de ea în cel mai sănătos fel posibil, uitând de consumabilele de unică folosință și toxice! Nu sunt decât o dublă insultă (și ca preț și ca nocivitate) la buna noastră stare și nu fac altceva decât să ne îmbolnăvească. După cum știți foarte bine, există alternative mult mai sănătoase, atât pentru noi cât și pentru mediu, poate ceva mai scumpe, dar la fel de eficiente. După o curățenie de zile mari veți dori, cu siguranță, să păstrați mirosul proaspăt pentru foarte mult timp. Nu care cumva, ca după atâta strădanie, să recurgeți la spray-urile parfumate disponibile pe piață. Aveți la îndemână flori și fructe atât de frumos mirositoare și deloc nocive. Eliminați mirosurile în mod natural și în condiții de siguranță!

– Există mult mai multe opțiuni naturale durabile pentru controlarea și îndepărtarea dăunătorilor din gospodărie decât acele pesticide chimice periculoase. Prin utilizarea pesticidelor organice aproape toate problemele dăunătorilor casnici pot fi evitate, și nu veți mai fi nevoiți să recurgeți, decât foarte rar sau deloc, la substanțele declarate ca fiind cancerigene. Găsiți metode ecologice de a scăpa de muște, țânțari și alți asemenea musafiri nepoftiți, interesându-vă prin toate sursele posibile cum anume puteți preveni sau trata apariția lor.

Sfaturi eco pentru fiecare cameră

* LivingPuteți opta pentru parchet, mobilier, jaluzele (și alte accesorii pentru geamuri) din bambus. Bambusul este o plantă cu creștere și regenerare rapidă, cu rezistență crescută la medii ostile și cu o viață extrem de lungă. Există o gamă foarte variată de modele, culori și finisaje pentru parchetul din bambus, astfel că puteți găsi varianta potrivită pentru orice tip de interior. O alternativă la acesta este pluta, un material 100% ecologic, ce poate fi utilizat pentru realizarea unor pardoseli care țin cald și pentru finisarea decorativă a pereților. Pluta este unul dintre cele mai bune materiale folosite în acest stil. Panourile din plută, alături de cele din material laminat (mai rar folosit), pot fi utilizate nu doar pentru podea, dar și ca elemente-partiție pentru pereți. Singura limită este imaginația dvs.! În ceea ce privește obiectele decorative (vaze, sfeșnice, ghivece pentru plante și flori) recomandat ar fi să le utilizați pe cele realizate din materiale reciclate. Întrucât tâmplăriile din PVC alb nu sunt compatibile cu acest stil, putând crea discordanțe, optați pentru o tâmplărie clasică din lemn, sau măcar pentru un PVC care imită lemnul.

* Dormitor – Ideal ar fi să achiziționați piese de mobilier din lemn și materiale reciclabile, care sunt disponibile în aproape toate stilurile de amenajare, de la minimalist până la cel rustic (mai ales). Designerii sugerează pentru această încăpere mobilier din lemn de mahon sau tec. Interesul pentru lemnul tropical a dus la înmulțirea plantațiilor de acest gen, ceea ce a determinat ca și tecul și mahonul să fie ceva mai accesibile. Este bine de știut că mobilierul din materiale naturale este 100% biodegradabil. De asemenea, puteți folosi lămpi din materiale reciclate sau becuri compact fluorescente. Sunt recomandate covorașele din iută, cânepă, bumbac sau lână, care vor oferi căldură și naturelețe acestei încăperi. Pentru cuverturi și tapițerii este de preferat bumbacul organic și cânepa.

* Bucătărie – Pentru bucătărie puteți utiliza nenumărate produse ecologice. Sunt indicate prosoape, șervețele și fețe de masă confecționate din aceleași materiale naturale – bumbac și cânepă. Bambusul poate fi și aici o alegere excelentă pentru coșulețe și ustensile.

* Baie – Se recomandă lemnul de tec deoarece este mult mai rezistent. La fel ca și în celelalte spații se pot alege accesorii din materiale reciclate și textile din cânepă sau bumbac. Orientați-vă spre ornamente confecționate din materiale neprelucrate, cum ar fi: lemn, nisip, scoiaci, pietre etc.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://freshome.com/five-ideas-for-green-living/

http://www.sustainablebabysteps.com/going-green-at-home.html

http://www.pereflex.md/ro/articles/eko-stil-naturel.html

http://casamea.ro/interior/stiluri/modern/cum-sa-ti-amenajezi-locuinta-in-stil–eco—17850?c=q2561

https://www.casadex.ro/2013/02/stilul-eco-in-amenajari-interioare/

http://sectorbrico.ro/eco-design-un-nou-stil-de-design-interior/

http://www.business24.ro/casa/designer-interior/design-interior-in-stil-eco-fii-cat-mai-aproape-de-natura-acasa-1518868

https://en.wikipedia.org/wiki/Ecodesign

https://www.studioinsign.ro/lectii-de-design/stilul-eco-107/