Bucureștiul a depășit nivelul de trei cazuri de infecţii cu coronavirus la mia de locuitori

Realizator: Autoritățile anunță astăzi 3.920 de noi cazuri de COVID-19, în condițiile în care s-au efectuat mai puțin de 20.000 de teste. La terapie intensivă sunt internați 749 de pacienți, iar 60 de oameni au murit. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la mia de locuitori, depășește doi în capitală și în şase judeţe. În alte 13 județe a fost trecut pragul de 1,5. De altfel, potrivit graficului publicat de Grupul de Comunicare Strategică, Bucureștiul a depășit pentru prima oară astăzi nivelul de trei cazuri la mia de locuitori, având, ca de obicei, cele mai multe noi îmbolnăviri din țară. În acest context, școlile și grădinițele din București își vor ține mâine orele ca și până acum. Ministrul educației, Monica Anisie, a explicat într-o intervenție televizată că cel mai probabil de marți cursurile vor trece în sistem online.
Reporter: Mira Gomboș – Potrivit reglementărilor legale în vigoare, dacă într-o localitate rata de infectare cu noul coronavirus a depășit trei cazuri la mia de locuitori, decizia închiderii școlilor și desfășurării procesului educativ exclusiv online este luată de Comitetul pentru Situații de Urgență în urma prezentării situației epidemiologice de către Direcția de Sănătate Publică. În București, prefectul Gheorghe Cojanu a anunțat că abia mâine se va întruni acest comitet. Motiv pentru care, a explicat ministrul educației Monica Anisie, elevii din școli, grădinițe și licee vor putea participa la cursurile cu prezența fizică până când se va decide altfel.
Monica Anisie: În funcție de existența transmiterii comunitare în capitală și numărul de focare existente în unitățile de învățământ, precum și alte criterii de risc, Comitetul Municipiului București decide prin emiterea unei hotărâri suspendarea temporară a cursurilor pentru 14 zile, a activităţilor didactice care presupun prezența față în față în unitățile de învățământ. În felul acesta cursurile se vor desfășura în sistem online.
Reporter: Ministrul educației a mai anunțat că mâine dimineață la ora 8:00 se va afla la sediul Inspectoratului Școlar al Municipiului București pentru a stabili, împreună cu conducerea instituției, măsurile care vor fi aplicate pentru desfășurarea cursurilor exclusiv online în capitală.#HUN/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 octombrie)