2020. október 19

Klaus Iohannis részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés hétfői, virtuális csúcstalálkozóján

Észtország szervezésében hétfőn kerül sor a Három Tenger Kezdeményezés virtuális csúcstalálkozójára és webfórumra. A Fekete-tenger, az Adriai-tenger és a Balti-tenger között fekvő 12 országot tömöritő Kezdeményezésen Romiániát Klaus Iohannis államelnök képviseli. Az idei csúcstalálkozó megszervezése fontos lépést jelent a Három Tengr Kezdeményezés konszolidálási folyamatában, épp ezért is képezi a viták általános keretét az elért eredmények, a hozzáadott érték és a Kezdeményezés jövőbeli támpontjainak elemzése. A virtuális csúcstalálkozóra bekapcsolódik, a Kezdeményezés parneri minőségében, Frank-Walter Steinmeier német elnök, Mike Pompei amerikai külügyminiszter és Margrethe Vestager, az Európai Bizottság végrehajtó alelnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉK – 10.19)

Bogdan Aurescu külügyminiszter hivatalos látogatást tesz Amerikában

Bogdan Aurescu külügyminiszter hétfőn hivatalos látogatást tesz az Egyesült Államokban Mike Pompe amerikai kollégájának meghivására. A két külügyminiszter megbeszélésén teritékre kerülnek politikai, katonai, energetikai és gazdasági jellegű kérdések, illetve azok a stratégiai projektek, amelyeket Románia javasolt a közép-erópai államok összekapcsolása érdekében a Három Tenger Kezdeményezés keretében. Bogdan Aurescu sikra száll Románia felvétele mellett is a Visa waver programba. A román külügyminiszter amerikai látogatására a román-amerikai diplomáciai kacsolatok felvételének 140-ik évfordulója alkalmából április kezdetén kellett volna, hogy sor kerüljön, de a koronavirus-járvány miatt mostanra halasztották el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉK – 10.19)

A bukaresti iskolák vezetői az iskolák bezárását javasolják

Tekintettel arra, hogy Bukarestben az ezer lakosra jutó igazolt esetek száma meghaladja a 3-at, felmerül a kérdés az iskolág esetleges bezárásáról. Épp ezért is találkozott hétfő reggel Monica Anisie tanügyminiszter a bukaresti iskolák vezetőivel, akik az iskolák keddtől való bezárását javasolták, azonban az ezzel kacsoltos döntést a Bukarest Muncipiumi Vészhelyzeti Bizottságnak kell meghoznia. A legutóbbi információk szerint a Municipiumi Vészhelyzeti Bizottság úgy döntött, hogy a mostanig a diákok fizikai jelenlétével zajló tanitást Bukarestben14 napra felfüggesztik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉK – 10.19)

Bemutatták jelöltjeik egy részét a liberálisok és a szociáldemokraták

A december 6-ra kitűzött parlamenti választások perspektivájában a politikai pártok a jelöltlisták véglegesitésére törekednek. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a  Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltistáin a befutóhelyeken ismert személyiségek szerepelnek. A PNL Országos Állandó Bürójának vasárnap esti, két és félórára elhuzódott ülésén, a liberálisok jóváhagyták a PNL jelöltjt-listáit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉK – 10.19)

Gănciulescu Rozália, RADOR