Trei beneficii pentru sănătate ale consumului de lapte de iapă

RADOR (19 octombrie) – Laptele de iapă are o compoziție asemănătoare cu laptele matern uman. Bogat în lactoză, conține relativ puține grăsimi și o cantitate bogată de vitamina C. Iată trei dintre beneficiile sale pentru sănătate:

1. Un aliment foarte hrănitor
Laptele de iapă conține calciu, magneziu, fosfor, oligoelemente și vitamine (A, B și în special C, al cărui conținut este deosebit de ridicat), precum și peste 40 de nutrienți, inclusiv acizi graşi nesaturaţi. Oferă jumătate din grăsime comparativ cu laptele de vacă. Acest lucru se explică prin faptul că lipidele din dieta iepei sunt mult mai bine absorbite de intestin.

2. Împotriva infecțiilor
Laptele de iapă conține lactoferină, o proteină (glicoproteină) cu proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Există, de asemenea, lizozima, o proteină cu proprietăți antimicrobiene. Este un bun antiinflamator din cauza prezenței glutaminei.

3. Excelent pentru piele
Laptele de iapă este deosebit de hidratant. Acesta este motivul pentru care multe produse cosmetice îl includ în compoziţia lor – săpunuri, lapte de corp, creme hidratante. De asemenea, are efecte pozitive împotriva anumitor boli ale pielii precum acnee, eczeme sau psoriazis.

Un studiu efectuat în Germania a arătat că consumul de lapte de iapă îmbunătățește semnificativ starea pielii pacienților afectați de dermatită atopică (alergie). Vitamina A promovează o pielea sănătoasă şi lactoferina inhibă îmbătrânirea pielii și ajută la protejarea împotriva soarelui. (www.passionsante.be, www.cavalac.fr)/aionescu/rcostea