2020. október 21.

Bukarest két napja járványügyi szempontból vörös zónába került

Ennek következményeként a szájmaszk viselete szabadtéren is kötelező. Továbbá 14 napra bezárták a vendéglőket, kávézókat, színházakat, mozikat és szerencsejáték-klubokat. Az iskolák on-line kurzusokat tartanak. A koronavírussal fertőzött személyek aránya a fővárosban elérte a 3,23 ezreléket. Tegnap a bukarestiek két RO-ALERT típusú üzenetben értesülhettek az újabb korlátozásokról. A szóban forgó üzeneteket román és angol nyelven továbbították. (RADOR Hírügynökség)

Cukorbetegség elleni országos program kidolgozásáról döntött a Képviselőház

A cukorbetegség időbeni kiszűrésére és felismerésére dolgozott ki törvényt az RMDSZ parlamenti csoportja, amelyről kedden döntő fórumként szavazott a képviselőház. A törvénytervezet kidolgozója dr. László Attila szenátor és dr. Vass Levente képviselő. Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, egészségügyi szakpolitikus a plénumi vitán rámutatott, hogy cukorbetegségben szenved minden tízedik ember Romániában, továbbá minden harmadik személy a tízből hajlamos a betegségre. Éppen ezért egy olyan országos prevenciós programra van szükség, amely időben kimutatja, és főleg megelőzi a cukorbetegség kialakulását. Az orvos-politikus elmondta: a kedden elfogadott törvénytervezet által arra kötelezik az államot, hogy konkrét, érthető szabályozást vezessen be az önkormányzatokba, hogy minél szélesebb körben tájékoztathassák a lakosságot, valamint oktatóprogramokat szervezhessenek. „A törvény értelmében egy országos stratégiát kell kidolgoznia a szakminisztériumnak a cukorbetegség megelőzése érdekében, amely három alappillérre kell támaszkodjon. Az első a lakosság tájékoztatása egy egészséges életmódról és táplálkozásról, a második screening-programok bevezetése, hogy időben ki lehessen szűrni a betegséget, és harmadik a megelőzés vagy a betegség késleltetésére irányuló programok. Egységes törvénykezésre van szükség az állam minden intézménye részéről, erről szavaztunk” – fogalmazott az RMDSZ-es parlamenti képviselő. A törvény az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lép érvénybe. (RADOR Hírügynökség – Maszol)

A közigazgatásban dolgozók szakszervezetei eljuttatták követeléseiket a kormánynak

Az érdekképviselet igényei között szerepel egyebek mellett az, hogy ne tölthessenek be közigazgatási tisztséget olyan személyek, akik állami nyugdíjban részesülnek, a járványügyi helyzetre való tekintettel pótlékot kérnek az alkalmazottaknak a sürgősségi, illetve a készenléti helyzetek idejére, ugyanakkor pedig ingyenes COVID-teszteket igényelnek az alkalmazottak számára. A szakszervezeti föderáció vezetői sürgős találkozót kezdeményeztek a kormány képviselőivel annak érdekében, hogy megvitassák követeléseiket. (Radio România Actualităţi)

A fogyatékkal élő ügyvédek 15 évvel hamarabb mehetnének nyugdíjba

Az erről szóló törvénytervezetet tegnap fogadta el a Képviselőház. Az előnyugdíj feltétele az, hogy az ügyvédek teljesítsék a kötelező befizetési időtartam egyharmadát. Egy másik elfogadott jogszabály értelmében a helyhatóságok kötelesek legalább tíz kerékpár számára parkolóhelyet biztosítani a közterületeken. A két törvényt átküldték kihirdetésre az elnöki hivatalnak. (RADOR Hírügynökség)

Mircea Bănicioiu volt egészségügyi miniszter mentelmi jogának megvonását kéri az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA)

A volt tárcavezetőt befolyással való üzérkedéssel és csúszópénz elfogadásával vádolja a nyomozóhatóság. Igazságügyi források arról tájékoztatták Diana Surdut, a közszolgálati rádió tudósítóját, hogy a bűnvádi eljárás alanya Mircea Bănicioiu, volt egészségügyi miniszter, akit azzal gyanúsítanak, hogy miniszterként érintett volt egyes bukaresti és Ilfov megyei közkórházak számára vásárolt egészségügyi felszerelésekkel kapcsolatos törvénytelenségekben. Az ügyészek szerint Bănicioiu 2,6 millió eurót kapott két üzletembertől azért, hogy megtartsa hivatalában azokat a kórházmenedzsereket, akikkel az említettek vállalkozóknak gazdasági ügyleteik voltak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR