O rezidență de creație în inima Bucureștiului

Institutul Francez din România a inaugurat joi, 22 octombrie, La résidence de poche/„Rezidenţa de buzunar” – o rezidență de scriere în care vor fi găzduiți creatori români și francezi cu proiecte din domeniul literaturii, muzicii, cinematografiei, teatrului sau artelor digitale. Doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România, și regizorul Cristian Mungiu, câștigător Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 2007, au tăiat în mod simbolic panglica la intrarea în clădirea care se află în spatele Institutului Francez de pe bulevardul Dacia 77.

„Doresc mult succes Institutului Francez din România și lui Cristian Mungiu. Actul creativ are nevoie de sprijin, în mod deosebit în această perioadă de pandemie. Inaugurând acest spațiu, dorim să dăm un mesaj de speranță sectorului cultural din țările noastre.”, a declarat Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România

Ideea de a transforma acest spațiu, ascuns în spatele cinematografului Elvire Popesco, într-o rezidență de scriere, i-a aparținut chiar regizorului Cristian Mungiu, care va fi și primul ei invitat. Acesta a declarat: „Îmi asum cu bucurie rolul de prim utilizator și sper să mă ajute liniștea și spiritul ei primitor să duc la bun sfârșit un scenariu la care lucrez acum. Mulțumesc Institutului pentru invitație și îi rămân alături să găsim împreună cele mai bune folosințe creative pentru acest spațiu – în folosul artiștilor și al publicului.”

Un comitet de mentori va contribui la așezarea proiectului pe harta culturală europeană, iar creatorii invitați vor fi aleși de către un comitet de selecție, ambele fiind formate din personalități reprezentative ale sectorului cultural francez și român.

Primul concurs de candidaturi va fi lansat în cursul lunii noiembrie și este destinat creatorilor români și francezi. În funcţie de natura proiectului prezentat, câștigătorii vor putea fi găzduiți pentru perioade între 15 zile și 2 luni. În timp, vor fi dezvoltate, de asemenea, parteneriate cu instituţii similare din Franța, din Romania și din alte țări europene.

Până la instalarea primului oaspete în casa de pe bulevardul Dacia, Rezidența va fi folosită ca studio de înregistrare pentru diferitele activități online, pregătite de Institutul Francez în această perioadă de pandemie. Atât timp cât nu-și va putea întâlni cu regularitate publicul față în față, Institutul dezvoltă o strategie de transformare digitală, toate evenimentele fiind adaptate sau concepute pentru participarea online.

Publicul este invitat să ia parte la inaugurarea Rezidenței de buzunar, accesând linkul:  https://youtu.be/yBuvBO1_utE