Ambasada Lituaniei în România și Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning organizează, la București, o dezbatere privind viitorul Belarusului

Ambasada Republicii Lituania în România și Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning (CPC-EW), cu sprijinul The German Marshall Fund of the United States (GMF-US), organizează marți, 27 octombrie, o dezbatere privind situația din Belarus. Evenimentul, intitulat „Belarusul își alege viitorul: între amenințări și oportunități”, va fi găzduit de Institutul Diplomatic Român (IDR).

Dezbaterea va avea loc între orele 10:00 – 14:00 și va fi transmisă LIVE. Aceasta are
ca obiectiv o discuție deschisă asupra situației actuale din Belarus și a potențialului său de măsuri și acțiuni în sprijinul tranziției. Vor lua cuvântul oficiali guvernamentali și parlamentari din România, Polonia și țările baltice precum și reprezentanți ai think tank-urilor din regiune și ai societății civile din Belarus.

Dezbaterea are loc și în contextul Declarației Comune semnate de președinții Lituaniei, Poloniei și României pentru sprijinirea unui Belarus democratic, document în care cei trei șefi de stat au solicitat Uniunii Europene să identifice măsuri de sprijin economic pentru Belarusul democratic. Apelul celor trei președinți a fost materializat în concluziile Consiliului European special din 1-2 octombrie a.c., când liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au invitat Comisia Europeană să vină cu propuneri pentru sprijinirea acestei țări.

Situația din Belarus s-a deteriorat în urma alegerilor prezidențiale din 9 august a.c., când opoziția democratică în frunte cu candidata Sviatlana Tsikhanouskaya și societatea civilă au acuzat regimul președintelui Aleksandr Lukașenko de fraudarea rezultatelor alegerilor.

Reprimarea violentă de către regimul autoritar de la Minsk a protestelor și manifestațiilor ce au urmat, precum și suspiciunea fraudării acestor alegeri, au determinat Uniunea Europeană să adopte o poziție de susținere a opoziției democratice și de adoptare a unor măsuri restrictive împotriva oficialilor regimului Lukașenko.

Există preocupări majore la nivelul UE și privind interesul Belarusului pentru
dimensiunea energiei nucleare și siguranța nucleară, în condițiile în care punerea în funcțiune a centralei Astravets fără îndeplinirea condițiilor de siguranță reprezintă o
amenințare majoră pentru regiune și implicit pentru Uniunea Europeană.

De asemenea, Uniunea Europeană a avertizat că o listă suplimentară de sancțiuni l-ar
putea cuprinde și pe Aleksandr Lukașenko, al cărui nou mandat prezidențial este
considerat ilegitim de către comunitatea occidentală, acestea fiind adoptate la 12
octombrie a.c.

Accesul online la eveniment este posibil în limita numărului de participanți acceptat
de platforma Zoom. De asemenea, participarea este condiționată de respectarea
solicitării organizatorilor de a nu utiliza microfonul în timpul conferinței, intrarea
online la acest eveniment fiind posibilă doar după setarea microfonului pe „mute”.

Pentru obținerea credențialelor de acces, vă rugăm să vă exprimați intenția de a
participa la conferință printr-un email transmis la adresa: sauliuc.adriana@gmail.com
nu mai târziu de 26.10.2020 ora 17.00.