Ambasada Rusiei și PSRM l-au acuzat pe ambasadorul României că încearcă să rescrie istoria celui de Al Doilea Război Mondial

Realizator: La Chișinău, Ambasada Rusiei și Partidul Socialiștilor de guvernământ l-au acuzat pe ambasadorul României că încearcă să rescrie istoria celui de Al Doilea Război Mondial. Reacția a venit după ce ambasadorul Daniel Ioniță a elogiat ostașii români care au luptat pentru reîntregirea țării la o manifestare de Ziua Armatei Române. În replică, Ambasada României la Chișinău anunță că nu dorește să se lase atrasă în polemici lansate în campania electorală din Republica Moldova. Detalii are Cristina Popușoi, de la Radio Chişinău.
Reporter: Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în subiect de campanie electorală este o expresie de cinism la care Ambasada României nu vrea să fie părtașă – după cum se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice.
Atacul fără precedent al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău la adresa Ambasadei României, care a avut loc în contextul unui eveniment de comemorare a eroilor Armatei Române decedaţi în cel de Al Doilea Război Mondial în lupta pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, a stârnit critici dure printre mediul academic, istorici și reprezentanți ai societății civile. Analistul Nicolae Negru a declarat pentru Radio Chișinău că Rusia nu are niciun drept moral să dea lecții de umanitate după numeroasele crime la care au fost supuși basarabenii în perioada regimului sovietic.
Moscova, și la scurt timp și reprezentanții PSRM, au acuzat Bucureștiul de cinism atunci când își comemorează eroii, menționând că România a luptat o perioadă alături de Germania în cel de Al Doilea Război Mondial, fără să amintească însă despre înțelegerile sovieto-naziste dintre Stalin și Hitler de mai înainte, din 1939./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 octombrie)