Avarii şi inundaţii produse în urma unor fenome meteo extreme în judeţul Constanţa

Realizator: Drumuri blocate de cantități impresionante de apă și aluviuni, copaci doborâți la pământ, case și gospodării inundate și o curte acoperită de un strat de gheață gros de un metru și jumătate, toate aceste elemente alcătuiesc tabloul zilei de ieri în județul Constanța. În urma fenomenelor meteo extreme multe localități au rămas pentru câteva ore fără apă potabilă și fără energie electrică.
Reporter: Sorin Cealera: 25 de minute de ploaie torențială cu descărcări electrice, vânt și grindină pe alocuri au fost suficiente pentru a paraliza câteva sate și comune din centrul județului. Cinci persoane s-au autoevacuat dintr-o casă în localitatea Palazu Mic, după ce şuvoaie de gheaţă s-au revărsat în gospodărie. În Valu lui Traian au fost inundate 15 străzi și cinci case, iar un copac a căzut pe șosea. Situații similare au fost în localitățile Mereni și Cerchezu.
Inundaţiile au readus în prim-plan problemele cu care se confruntă multe dintre localitățile dobrogene: canale de scurgere necurățate de aluviuni, care se revarsă astfel pe drumuri și în gospodăriile oamenilor atunci când cad mari cantități de precipitații, lipsa vegetației de pe câmpuri, a unor liziere în calea viiturilor și a scurgerilor de pe versanți care, însoțite de sute și mii de kilograme de mâl, crengi și gunoaie ajung pe drumuri și în curțile localnicilor.
Mai multe sectoare de drumuri au fost inundate în centrul şi sudul judeţului, unde utilajele au acţionat până noaptea pentru a-l curăţa de aluviuni. Pe DJ 391, între localităţile Ciobăniţa şi Osmancea, unde apa adunată a atins pe alocuri înălţimea de 30-40 de centimetri, atât pe partea carosabilă, cât şi pe terenurile agricol limitrofe Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a închis tronsonul afectat începând de ieri după-amiază şi a recomandat participanţilor la trafic rute ocolitoare dinspre localităţile Mereni și Cobadin.#HUN/pvelisar

 

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 octombrie)