Trump şi Biden depun eforturi de ultim moment de a atrage voturile americanilor din Pennsylvania

Cu opt zile înainte de alegerile din Statele Unite, preşedintele Donald Trump a susţinut mitinguri ample în Pennsylvania, în timp ce rivalul său democrat, Joe Biden, a avut o apariţie restrânsă în statul considerat crucial pentru şansele ambilor candidaţi la victorie.

„Câştigăm Pennsylvania, câştigăm totul”, le-a spus preşedintele republican susţinătorilor săi, în Allentown – primul din cele trei oraşe din acest stat în care Trump se opreşte – anticipând o victorie aici, deşi se află în urma lui Biden, în mai multe sondaje de opinie.

Biden a avut o apariţie scurtă în oraşul Chester, lângă Philadepphia, unde s-a întâlnit cu aproximativ 12 voluntari de campanie şi a vorbit cu reporterii. Biden a spus că „nu este excesiv de încrezător în legătură cu nimic” şi că, „cu voia Domnului”, va câştiga Pennsylvania, statul în care s-a născut. „Cred că vom câştiga în Michigan. Cred că vom câştiga în Wisconsin. Cred că vom câştiga în Minnesota. Cred că avem o şansă de luptă în Ohio şi în North Carolina, Avem o şansă de luptă în Georgia”, a spus Biden, referindu-se şi la alte state cheie pentru câştigarea alegerilor.

Totodată, Biden şi-a intensificat criticile faţă de modul în care Trump a gestionat pandemia de coronavirus ce a ucis aproape 225.000 de americani, afirmând: „Ideea de bază este că Donald Trump este cel mai slab preşedinte posibil, cea mai nepotrivită persoană să ne conducă în această pandemie.”

Peste 60 de milioane de americani au votat, deja, înainte de alegerile din 3 noiembrie, un număr record, ce ar putea duce la cea mai mare prezenţă la urne, în procente, din ultimul secol. În pofida avansului solid al lui Biden în sondajele de opinie naţionale, cursa pare mai strânsă în statele ce ar putea decide rezultatul. Un sondaj Reuters/Ipsos, realizat în perioada 20-26 octombrie, îi conferă lui Biden un avantaj slab în faţa lui Trump în Pennsylvania./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 27 octombrie