Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste un miliard de euro în ultima lună

Realizator: Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au crescut cu peste un miliard de euro în ultima lună și au ajuns la aproximativ 33,8 miliarde de euro. Cum a fost posibilă această creștere, explică Iulian Olescu.
Reporter: Creșterea de la sub 32,6 miliarde la aproape 33,8 miliarde de euro a rezervelor valutare la Banca Națională a României, consemnată luna trecută, a fost determinată în principal de intrarea în conturile Ministerului Finanțelor Publice a sumei de peste 1,6 miliarde de euro, rezultată dintr-o emisiune de obligațiuni pentru piața internă. Pe parcursul lunii octombrie, au avut loc intrări de peste 2,7 miliarde de euro și ieșiri de 1,5 miliarde, ca rezultat al modificării rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, al alimentări conturilor Ministerului Finanțelor Publice și a contului Comisiei Europene, al plăților de rate și de dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută etc. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la peste 5,3 miliarde de euro.
BNR mai informează în comunicatul de astăzi că plățile scadente în luna noiembrie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 72 de miliarde de euro./ahincu/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 noiembrie)