O sinteză despre alegerile prezidenţiale din SUA

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat victoria în alegerile din Statele Unite, înainte ca numărarea voturilor să se fi incheiat.

În acest moment, Joe Biden are un avans în ceea ce priveşte numărul de electori obţinuţi, dar se aşteaptă rezultatele în câteva state-cheie, unde însă rezultate parţiale indică un avantaj pentru Donald Trump. Cătălin Gomboş ne oferă acum detalii, în ditrect. Bună ziua, Cătălin!

Cătălin Gomboş: Bună ziua, Constanţa! Donald Trump a afirmat că a câştigat alegerile graţie unei mobilizări foarte mari a electoratului său, dar în acelaşi timp a denunţat o fraudă şi a declarat că va apela la Curtea Supremă pentru ca aceasta să pună capăt numărării voturilor.

Deşi Donald Trump nu a oferit foarte multe detalii, el s-a referit probabil la voturile prin coresponenţă, transmise într-un număr uriaş la aceste alegeri, care se numără în unele cazuri separat. Reuters notează că barometrele de opinie sugerează că majoritatea celor care au ales acest tip de vot sunt simpatizanţi ai partidului democrat. Joe Biden, care a insistat că trebuie aşteptat rezultatul final, a transmis ca echipele sale de avocaţi sunt gata de o bătălie la Curtea Supremă.

În acest moment, Joe Biden are un avans în ceea ce priveşte numărul de electori obţinuţi, 224, potrivit CNN, şi 238. conform estimărilor Fox News, în timp ce Donald Trump ar avea 213 electori, din 270 cât sunt necesari pentru victorie.

Alegerile vor fi decise de rezultatele din cinci state – Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Carolina de Nord şi Georgia – care au împreună 77 de electori. Fox News transmite că în patru din aceste state numărătoarea parţială arată un uşor avantaj pentru Donald Trump.

În Statele Unite au avut loc ieri şi alegeri pentru Camera Reprezentanţilor, controlată până acum de democraţi şi alageri parţiale pentru Senat, care în prezent este dominat de republicani. Deocamdată, nu se ştie dacă s-a schimbat configuraţia vreuneia dintre cele două Camere ale Congresului./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie