Ziua Unităţii Naţionale este sărbătorită pe 4 noiembrie, în Rusia

În timp ce în America au loc alegeri, în Rusia este sărbătorită Ziua Unității Naționale miercuri, 4 noiembrie. Ziua Unității Naționale este marcată în Rusia, în fiecare an, pe data de 4 noiembrie, începând din 2005. Sărbătoarea a fost stabilită printr-un decret prezidenţial, semnat în anul 2005, iar, în aces an, 2020, se desfăşoară pe fondul alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Sărbătoarea reprezintă o bună „alternativă” pentru aniversările din perioada sovietică a victoriei obţinută în Revoluția din octombrie, din 7 noiembrie. Ziua Unității Naționale din 4 noiembrie comemorează evenimentele care au avut loc în anul 1612, atunci când miliția populară, condusă de Kuzma Minin și Dmitri Pojarski, a eliberat Moscova de invadatorii polonezi. În această zi, președintele Vladimir Putin acordă premii şi înalte distincţii de stat pentru contribuția adusă de unii cetăţeni ruşi în consolidarea unității națiunii.
Cu acest prilej, în Rusia a fost efectuat un sondaj de opinie pe tema unităţii naţionale în Rusia. Peste 50% dintre cetăţenii care au luat parte la acest sondaj au dubii că în Rusia ar exista unitate naţională.
Şeful statului rus a declarat recent, în contextul alegertilor prezidenţiale din SUA, că autoritățile ruse „încă nu știu” ce se va întâmpla cu cotaţia dolarului american, în cazul în care alegerile americane nu vor fi câștigate de actualul președinte Donald Trump, ci de rivalul său Joseph Biden. Amintim că rata de schimb a monedei naţionale a Rusiei, rubla, față de dolarul SUA a scăzut recent, înregistrând un record negativ.
Amintim că, în fiecare an, de Ziua Unităţii Naţionale, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, depune flori la Monumentul lui Kuzma Minin şi Dmitri Pojarski, urmând apoi o serie de evenimente, cu participarea liderului rus, consacrate Zilei Unităţii Naţionale./vdraguta/aionescu

www.rosbalt.ru – 4 noiembrie