Revista presei internaţionale – 5 noiembrie

Pentru o zi-două, dacă nu chiar pentru mai multă vreme, pe prima pagină a ziarelor străine, noul coronavirus amenință să fie detronat de un alt eveniment. Un eveniment care poate avea urmări și care ar putea influența politica întregului mapamond. După cum era de așteptat, alegerile prezidențiale din Statele Unite sunt urmărite de presa internațională cu sufletul la gură, cu atât mai mult cu cât câștigătorul se lasă așteptat.

Titlurile unor articole din ziarele americane vorbesc de la sine. Iată câteva exemple: “Mai poate încă Biden să câștige? Mai poate încă Trump să câștige? Da“, titrează cotidianul american The New York Times. Același ziar mai pomenește șapte state care, în opinia sa, ar decide cursa electorală, respectiv, Wisconsin, Nevada, Arizona, Michigan, Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord. “Oamenii campaniei lui Trump au devenit livizi în momentul când canalul Fox News (renumit ca susținător al republicanilor) a anunțat victoria lui Biden în statul Arizona – tensiunile s-au răspândit în aer“, titrează ziarul The Washington Post. Un alt articol din același ziar titrează și el: “După ce Trump și-a anunțat prematur victoria, în mediile online s-au semnalat confuzii și conflicte “. “Statele aprins disputate rămân în atenție, iar numărarea voturilor continuă “, titrează și ziarul Wall Street Journal. “Mesajele de pe Twitter ale lui Trump supun mediile de socializare la grea încercare “, estimează cotidianul USA Today.

Dar, pe marginea aceluiași subiect, să vedem și ce părere au ziarele din alte țări. “Statele Unite – o democrație în pericol“, titrează cotidianul francez Le Monde. Același ziar precizează că “Donald Trump și-a pus în aplicare amenințarea: el a avertizat că democrații încearcă să fure alegerile “. “La Washington, în așteptarea rezultatelor, tensiunea este în creștere”, citim ]n revista Paris Match. Și tot în Franța, săptămânalul L’Obs susține: “Am analizat amănunțit discursul lui Trump și cam seamănă cu adevărul. Președintele a dat foc prafului de pușcă revendicându-și victoria“.

Prima pagină a ziarelor italiene este și ea ocupată de alegerile din SUA. “Suntem, pe drumul spre victorie”, afirmă candidatul democrat Joseph Biden, citat de Correre della Sera. “Oamenii campaniei lui Biden împotriva lui Trump: “Suntem gata să ne apărăm în instanță“, informează cotidianul torinez La Stampa.

“Mai pot instanțele să-l salveze pe Trump?“, se întreabă autorul unui articol din ziarul german Frankfurter Allgemeine, referindu-se și el la acuzațiile lui Trump, potrivit cărora alegerile ar fi fost fraudate. “Trump consideră că procesul de numărare a voturilor este ‘foarte ciudat ‘ și cere renumărarea voturilor din statul Wisconsin”, titrează și publicația germană Die Welt.

În Marea Britanie, prestigiosul Financial Times consideră și el că “alegerile prezidențiale din SUA sunt pe muchie de cuțit” și se gândșete la “ce-ar mai putea face Biden și Trump ca să ajungă la victorie“. “Păstrați-vă credința!“, îi îndeamnă Biden pe susținători în ziarul britanic The Times. “Când vom afla adevăratele rezultate?”, se întreabă același ziar. Iar un alt ziar britanic, The Guardian, este de părere că “s-ar putea ca adevăratul câștigător al alegerilor din SUA să depindă de numai câteva mii de voturi“. Iar în tabloidul Ther Sun, democratul Biden se arată convins că “numai poporul american, și nu vreunul dintre candidați, va hotărî cine a câștigat alegerile “.

La Moscova, ziarul Kommersant estimează că “Joe Biden este nevoit să se bazeze pe un succes mai restrâns, iar șansa de a-și salva cursa prezidențială îi oferă un mic avantaj în statele Wisconsin, Michigan și Nevada“. Un alt ziar moscovit, Pravda, anunță că “premierul sloven, Janez Janša, l-a și felicitat pe Donald Trump pentru câștigarea alegerilor” Un alt cotidian moscovit, Pravda, se întreabă “care ar fi avantajele Rusiei în eventualitatea unei victorii a lui Biden. Care ar fi diferența?”. După care răspunde: “Nu se poate spune că prognoza e roz“.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)