În SUA continuă numărarea voturilor

Realizator: Numărarea voturilor continuă în SUA, la două zile după ce s-au încheiat alegerile prezidenţiale, iar balanţa pare să încline în favoarea fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden. Potrivit estimărilor CNN, acesta şi-ar fi asigurat până acum 253 din cei 270 de electori necesari, în timp ce preşedintele Donald Trump are 213. Fox News, o televiziune apropiată republicanilor, indică 264 de electori pentru Biden şi 214 pentru Trump. Electorii sunt desemnaţi de state în funcţie de votul majoritar din fiecare dintre acestea. Până acum nu este clar cine va câştiga electorii din şase state – sau cinci, potrivit Fox News, care apreciază că Arizona, cu şase electori, îi va reveni lui Joe Biden. Celelalte state în care încă se numără sunt Pennsylvania, cu 20 de electori, Carolina de Nord, cu 15, Georgia, cu 16, Nevada, cu 11, şi Alaska, unde sunt doar trei electori şi Donald Trump este favorit.
Preşedintele american a revendicat din nou victoria în urmă cu câteva ore şi a denunţat o fraudă a adversarilor săi.
Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – În vreme ce americanii aşteaptă încă tensionaţi rezultatele alegerilor prezidenţiale, un alt val de coronavirus a venit cu un record de noi infecţii: 100.000 de cazuri zilnic. După o întâlnire cu experţi în sănătate publică şi economie, democratul Joe Biden a vorbit reporterilor, transmiţând un mesaj naţiunii:
Joe Biden: Mi s-a reamintit severitatea acestei epidemii. Numărul cazurilor creşte în întreaga ţară, iar numărul deceselor legate de COVID se apropie de 240.000.
Reporter: Joe Biden, care are mai multe căi decât republicanul Donald Trump de a câştiga cele 270 de voturi electorale necesare pentru a ajunge la Casa Albă, a cerut publicului să aibă răbdare şi încredere.
Joe Biden: În America, votul este sacru. Fiecare vot trebuie numărat. Nu avem nicio îndoială că, atunci când numărarea voturilor se va fi încheiat, senatoarea Harris şi cu mine vom fi declaraţi învingători. Vă cer să aşteptaţi cu calm.
Reporter: Aseară, după ce a acuzat pe Twitter că alegerile îi sunt furate, Trump a spus reporterilor, la Casa Albă, că a venit să actualizeze pentru publicul american modul în care administraţia apără integritatea alegerilor.
Donald Trump: Dacă numără voturile ilegale, ei încearcă să fure alegerile. Este un sistem corupt şi îi corupe pe oameni, chiar dacă nu sunt corupţi de la natură. Cred că vom învinge foarte uşor în aceste alegeri. Cred că vor fi multe litigii.
Reporter: Suporteri ai lui Trump, unii înarmaţi cu puşti şi revolvere, au descins miercuri în Phoenix – Arizona, la centrele de numărare a voturilor, scandând: „Încetaţi să furaţi alegerile”./lazard/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 noiembrie)