Aleksandr Ginzburg a explicat ce efecte produce vaccinul anti-COVID-19 la persoanele în vârstă

„Răspunsurile de imunogenitate ale vaccinului împotriva COVID-19 Sputnik V, dezvoltat în Rusia, sunt diferite la persoanele în vârstă, faţă de cele tinere. Vaccinul declanşează formarea de anticorpi şi produce un răspuns imun mai mare la adulţii tineri şi mai redus la cei vârstnici. O explicaţie ar fi că sistemul imun slăbeşte odată cu înaintarea în vârstă. Anticorpii împotriva noului coronavirus se vor dezvolta la persoanele în vârstă, după vaccinarea împotriva COVID-19, dar ei pot fi mai puțin eficienţi şi vor neutraliza virusul la o capacitate mult mai redusă, comparativ cu anticorpii creaţi la persoanele mai tinere”, a declarat directorul Institutului de Cercetare în domeniul Epidemiologiei și Microbiologiei „N. F. Gamalei”, cunoscut ca Centrul Federal de Cercetări în Epidemiologie și Microbiologie „N. F. Gamalei”, informează Agenţia de presă TASS.
„Important este numărul de anticorpi, dezvoltat la vârstnici, care anihilează virușii … Tinerii dezvoltă anticorpi care sunt extrem de eficienţi în combaterea coronavirusului, iar vârstnicii dezvoltă şi ei anticorpi, dar eficienţa acestor anticorpi împotriva coronavirusului este mult mai redusă, de zeci sau chiar de sute de ori mai redusă”, a mai afirmat Ginzburg. De asemenea, el a ţinut să specifice faptul că vaccinul rusesc Sputnik V declanşează aceleaşi răspunsuri adverse atât la vârstnici, cât şi la persoanele de alte vârste, efectele secundare fiind practic aceleași.
Ginzburg a mai precizat că starea de sănătate a voluntarilor, care au participat la primele studii clinice ale vaccinului rusesc Sputnik V împotriva infecției cu noul coronavirus, este bună./vdraguta/sdm2

(www.russian.rt.com – 7 noiembrie)