Intră în vigoare noi restricții pentru limitarea răspândirii noului coronavirus pe tot cuprinsul României

Realizator: De la această oră intră în vigoare pe tot cuprinsul României noi restricții pentru limitarea răspândirii noului coronavirus pentru o perioadă de 30 de zile. Masca de protecție, care să acopere nasul și gura, va trebuie purtată în spații închise și deschise, indiferent de rata de infectare, toate școlile din țară trec la învățământul online, dar creșele și unitățile after-school rămân deschise. Vor fi închise piețele agroalimentare de interior, iar magazinele vor avea program de lucru până la ora 21:00. Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, petrecerile sunt interzise, însă autoritățile nu pot impune restricții în interiorul locuințelor private, întrucât legislația nu le permite. Sfatul său este ca invitații la astfel de evenimente să poarte mască. Circulația pe timp de noapte este restricționată, iar deplasările vor trebui justificate – a precizat doctorul Arafat.
Raed Arafat: Restricționarea între orele 23:00 și 5:00 cu excepții în baza unor documente și justificative. Excepțiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoțire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, persoane bolnave sau în cazul unui deces survenit.
Realizator: Raed Arafat a precizat că deplasările pe timp de noapte pot fi făcute pe baza legitimației de serviciu, adeverinței de la angajator, ori pe baza unei declarații pe propria răspundere. Aceasta din urmă poate fi printată sau scrisă de mână, ori completată și semnată online pe platforma formular.sts.ro sau poate fi descărcată de pe site-ul stirioficiale.ro./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 noiembrie)