REUTERS: România impune carantina de noapte și închide școlile, pentru a încetini răspândirea coronavirusului

România va impune o carantină pe timp de noapte, la nivel național, și va închide toate școlile pentru 30 de zile, de luni, după ce numărul infecțiilor zilnice cu coronavirus s-a dublat în două săptămâni, a declarat guvernul vineri.
România are unele dintre cele mai puțin dezvoltate infrastructuri de asistență medicală din Uniunea Europeană și este martora uneia dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din aripa estică a blocului. Un număr record de 9.714 infecții a fost confirmat în 24 de ore, iar aproximativ 1.000 de pacienți sunt la terapie intensivă, de două ori mai mulți decât în ​​urmă cu o lună. Peste 7.500 de persoane au murit de la începutul epidemiei, la sfârșitul lunii februarie, într-o țară de 20 de milioane de locuitori.
„Trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri din ce în ce mai dure pentru a controla răspândirea pandemiei”, le-a declarat președintele Klaus Iohannis miniștrilor cabinetului, joi seară. Dar el a reiterat necesitatea de a menține industria în funcțiune.
De luni, toate magazinele se vor închide la ora 21:00, iar oamenii va trebui să rămână în casă între orele 23:00 și 05:00 dimineața, conform unui ordin al Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
De asemenea, a fost extinsă utilizarea obligatorie a măștilor în toate spațiile deschise din România, care se pregătește pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, și a fost decisă închiderea tuturor piețelor agro-alimentare în spații închise.
România a impus anterior o carantină strictă în martie. Măștile sunt obligatorii în transportul publi, în spațiile publice închise și în zonele publice aglomerate, din luna mai.

REUTERS (Marea Britanie), 6 noiembrie 2020 – Autor: Radu Marinas

Traducerea: Cristina Zaharia