BFMTV: Orange îşi întăreşte poziţia în România prin achiziţionarea Telekom România Communications

Operatorul francez, deja numărul unu în Romania, anunţă că vrea „să-şi întărească leadershipul în materie de convergenţă în Europa”. Operaţiunea, estimată la 268 de milioane de euro net datorii şi numerar, ar trebui să fie finalizată în semestrul al doilea din 2021.

Orange îşi întăreşte locul de lider în România. Operatorul a anunţat luni achiziţionarea a 54% din capitalul Telekom Romania Communications TKR), al doilea operator din ţară, cu o sumă de 268 de milioane de euro net datorii şi numerar şi sub rezereva unor ajustrări uzuale în realizarea tranzacţiei.

„Această achiziţie ne va permite să ne întărim leadershipul în materie de convergenţă în Europa. România este o piaţă cheie pentru Orange şi o frumoasă success story. Această operaţiune confirmă angajamentul nostru pe termen lung pe piaţa românească. Suntem nerăbdători să contribuim la dezvoltarea sectorului telecom prin investiţii durabile în infrastructuri de reţea de nivel înalt şi în serviciile inovative”, explică Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, directoare generală adjunctă, care răspunde de activităţile operaţionale ale Orange în Europa.

Cu 1,1 miliarde de euro cifră de afaceri în 2019, Orange România este deja primul operator mobil din ţară. TKR a realizat o cifră de afaceri de 622 milioane de euro anul trecut. Compania românească furnizează servicii de telefonie fixă, bandă largă și televiziune cu plată unui număr de 5 milioane de clienţi şi reţeaua de fibră optică de circa 90.000 Km leagă aproape 3 milioane de cămine.

Tranzacţie aşteptată în semestrul al doilea din 2021

Viitoarea entitate va avea ambiţa de a deveni operatorul de referinţă al abonaţilor de servicii telecom convergente în România, atât pe segmentele B2C (piaţa consumatorilor, n. red.) cât şi B2B (piata întreprinderilor, n. red.)” cu „importante sinergii provenind în principal din vânzarea încrucişată de servicii abonaţilor existenţi şi din optimizarea reţelei”, mai arată Orange într-un comunicat.

Depinzând de aprobarea Comisiei Europene şi a autorităţilor de concurenţă, operatorul se aşteaptă să realizeze această tranzacţie în al doilea semestru din 2021. Directoarea generală a Orange Romania, Lidmila Climoc, vorbeşte despre o „etapă importantă pentru piaţa românească de telecomunicaţii care îşi va spori atractivitatea atât în termeni de servicii de telecomunicaţii convergente, cât şi infrastructuri de înaltă calitate, crescând în acelaşi timp concurenţa”.

TKR a fost deţinut până acum în proporţie de 54% de operatorul grec OTE şi 46% de statul român. OTE, filială a Deutsche Telekom, a arătat că încetarea participării sale în întreprindere răspunde strategiei de recentrare pe dezvoltarea de reţele 5G în Grecia.

Autor: Paul Louis

Traducere: Gabriela Sîrbu

BFMTV (Franţa) – 9 noiembrie