Cazurile de COVID se înmulțesc pe zi ce trece în România

Realizator: Cazurile de COVID se înmulțesc pe zi ce trece în România, iar numărul pacienților aflați la terapie intensivă a ajuns la nivelul record de 1.093. Spitalele sunt supraaglomerate și fac față din ce în ce mai greu acestor condiții. Nicoleta Stoian ne spune care este situația în unele zone din țară.
Reporter: În Sibiu, județul cu cea mai mare rată a incidenței cumulat în ultimele 14 zile raportată la mia de locuitori, nu mai sunt locuri libere la terapie intensivă, deși sunt tot mai mulți pacienți în stare gravă. Pentru acestea, transfuzia cu plasmă de la persoane care s-au vindecat de COVID ar putea fi o șansă în plus la viață, iar reprezentanții Centrului de transfuzii fac apel la cei care au trecut prin această boală să vină la donare.
La Timișoara, primarul Dominic Fritz susține că e nevoie ca municipiului să intre în carantină după ce rata de infectare cumulată în ultimele 14 zile a depășit şapte cazuri la mia de locuitori. Acolo șase oameni au murit recent pentru că nu au mai putut fi transferați la ATI.
Problema carantinei se pune și la Botoșani unde rata de incidență a infectărilor se apropie de șase cazuri la mia de locuitori. Noaptea trecută, acolo a ajuns o unitate mobilă de terapie intensivă cu 12 paturi suplimentare, care astăzi va deveni operațională. În plus, spațiul pentru triaj epidemiologic, organizat în parcarea unității de primiri urgențe a Spitalului Județean a fost extins prin instalarea a două corturi de campanie pentru a nu se ajunge în situația în care pacienții să fie nevoiţi să aștepte examinarea medicală sub cerul liber.
Între timp, la Suceava dintre cei 187 de pacienți internați la Spitalul Județean de Urgență, majoritatea, adică 115, au nevoie de oxigen suplimentar./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 noiembrie)