2020. november 12

Több diák-, tanár- és szülői egyesület elégedetlen az oktatási minisztérium döntésével

Több diák-, tanár- és szülői egyesület elégedetlen amiatt, hogy az oktatási minisztérium úgy döntött, a koronavirus-járvány miatt a következő iskolai évre halasztja az idei olimpiák megszervezését. A Romániai Matematikai Tudományok Egyesülete e verseny megtartását szorgalmazta, mig több olimpikon szüleit tömöritő egyesület nyilt levelet intézett az Elnöki Hivatalhoz. Ugyanakkor több száz diák és tanár egy peticiót közölt az interneten, amelyet mostanig több mint ezren irtak alá, és egy memorandumot küldött az Oktatási Minisztériumhoz. A diákok az iskolai olimpia első szakaszainak online megszervezését javasolták. Megjegyzendő, hogy a tanulók a különböző olimpiákon szerzett eredményeit figyelembe veszik a világviszonylatban első helyeken szereplő egyetemeken. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12.)

Tizből négy román nem oltatná be magát az új koronavirus ellen

Egy közvéleménykutatás szerint tizből csaknem négy román nem oltatná be magát az új koronavirus ellen, amennyiben mielőbb elkészülne az oltóanyag. A megkérdezettek 30%-a csak akkor oltatná be magát, ha meggyőződne, hogy a vakcina  nem okoz más problémát, mig 8%-a csak akkor értene egyet a beoltással, ha többet tudna a vakcináról. A közvéleménykutatást szeptember 25 és október 16 között végezte a Laix Szociológiai Kutatások Központja, a Román Gyógyszergyártók Országos Egyesületének és a Politikai Tudományok és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének közreműködésével. A felmérésben ezer személy vett részt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Az államfő a prefektusoktól a járvány ellen meghozott újabb szigoritó intézkedések határozottab alkalamázást kérte

Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön videókonferenciát tartott a prefektusokkal, akiktől a koronavirus-járvány leküzdésére hozott újabb intézkedések határozottab alkalamázást kérte. Az államfő ismételten megerősitette, hogy az egészségügyi óvintézkedéseket be kell tartani, mivel csak igy csökkenthető a koronavirussal fertőzött személyek száma. A COVID-19 elleni vakcina a jővő év első negyedévében érkezhet meg Romániában és elsőként az egészségügyi személyzetet oltják be, mig a lakosság beoltására valószinüleg a nyár elején kerül sor, fűzte hozzá az államfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Romániában 12,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az első kilenc hónapban

Romániában 12,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az első kilenc hónapban a tavaly azonos időszakihoz képest, közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet. A csökkenés főleg a feldolgozóipar visszaesésével magyarázható, melynek termelése 13,4 százalékkal maradt el a tavalyitól, a bányaiparé 10,7 százalékkal, míg a villamos-, a hőenergia és a gáz termelése, illetve szolgáltatása 5,4 százalékkal volt kisebb a tavalyihoz képest. Az új ipari megrendelések az első három negyedévben 8,8 százalékkal csökkentek éves összevetésben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Gănciulescu Rozália – RADOR