Ultima zi de campanie electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în Republica Moldova

În Republica Moldova este ultima zi a campaniei electorale pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, o campanie calificată drept murdară de analiști politici de la Chișinău şi, pe măsură ce se apropie de final, atacurile devin tot mai intense.

În primul tur, candidatul pro-european, Maia Sandu, a obținut cu puțin peste 36% din sufragii, iar actualul președinte, Igor Dodon, aproape 33 de procente. Transmite Cristina Popușoi de la Radio Chișinău.

Reporter: Cristina Popuşoi – Principalul subiect al campaniei din ultimele zile este scandalul legat de ziarele de promovare a candidatului Igor Dodon, declarat independent, dar susținut deschis de Partidul Socialiștilor, care au fost tipărite la editura de stat, deși, oficial, pe materialele propagandistice era trecută o tipografie privată.

Ziarele au fost confiscate de poliție, iar la numărarea tirajului publicației s-a descoperit că sunt cu peste 100.000 de exemplare mai multe decât numărul declarat. Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu afirmă că Igor Dodon încalcă legea prin nedeclararea cheltuielilor pentru aceste ziare la Comisia Electorală Centrală.

Şeful staff-ului electoral al lui Igor Dodon, deputatul socialist Vlad Bătrîncea neagă acuzațiile și amenință echipa Maiei Sandu cu judecata. Între timp, primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, clasat pe locul trei în primul tur de scrutin, a depus un demers la Autoritatea Electorală prin care cere excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală, pe motiv că ar fi folosit bani pentru campanie din Federația Rusă, pe care nu i-a declarat. Reprezentanții staff-ului electoral al lui Igor Dodon au calificat drept false acuzațiile aduse de Renato Usatîi./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 noiembrie