Iranul anunţă înăsprirea restricţiilor, pe fondul celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat la televiziunea de stat că autorităţile vor inpune restricţii mai stricte, începând de sâmbătă viitoare, în contextul în care statul din Orientul Mijlociu care a fost cel mai grav afectat de pandemia de coronavirus se confruntă cu unn al treila val de COVID-19.

Măsurile cele mai aspre – clasificate de oficialii sanitari drept de nivel al treilea, sau „roşu” – vor fi impuse în capitala Teheran şi în aproximativ alte 100 de oraşe. Afacerile şi serviciile non-esenţiale vor fi închise şi nu va fi permisă intrarea şi ieşirea maşinilor din aceste oraşe, a declarat adjunctul ministrului sănătăţii, Alireza Raisi.

Oficali sanitari din Iran au alocat un sistem de coduri de culori ce denotă severitatea epidemiei de coronavirus în zone diferite din ţară. „Obiectivul nu este acela de a închide afacerile oamenilor, însă trebuie să trasăm limite”, a afirmat Raisi, adăugând că aproximativ 150 de oraşe sunt clasificate la nivelul doi, sau „portocaliu”. Aici, doar o treime dintre angajaţi pot merge la serviciu, în timp ce în alte 155 de oraşe, unde codul este „galben”, două treimi dintre angajaţi pot fi prezenţi la locul de muncă. „Măsurile nu se limitează doar la locurile de muncă, ci includ şi şcoli, universităţi şi centre de instruire”, a spus Rouhani, subliniind că „în oraşele roşii şi portocalii, instruirea va avea loc de la distanţă”.

Iranul a raportat sâmbătă 452 de decese asociate COVID-19, în ultimele 24 de ore, iar bilanţul total a ajuns la 41.034, după cum a anunţat la televiziunea de stat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Sima Sadat, potrivit căreia, în ultima zi au fost înregistrate 11.203 cazuri, iar numărul total al acestora a urcat la 749.525./mbrotacel/cpodea

REUTERS – 14 noiembrie