PORTRET: Prinţul Charles, moștenitorul coroanei britanice, un ambasador al valorilor tradiţionale româneşti

Motto: ”România este o ţară minunată. Aici trăiesc oameni remarcabili, care nu se dau bătuţi. Au trăit experienţe îngrozitoare, care i-au afectat foarte mult: cele două războaie mondiale şi toate celelalte suferinţe trăite de la al doilea război mondial până acum. Aceşti oameni au trecut prin multe, au văzut multe suferinţe, distrugeri, iar vieţile le-au fost distruse. Le suntem datori să găsim o cale pentru un viitor mai bun, care să le păstreze cultura, tradiţiile şi valorile.” – Prinţul Charles

de Razvan Moceanu

Sâmbătă, 14 noiembrie, moștenitorul coroanei britanice, Prințul Charles Philip Arthur George, împlineşte 72 de ani. Ne vizitează ţara în fiecare an şi este îndrăgostit de frumuseţile Transilvaniei, pe care le promovează în mod susţinut, iar activitatea sa pentru conservarea patrimoniului cultural românesc este absolut remarcabilă. Prin toate acestea, Prinţul Charles este un veritabil ambasador al României.

AFP PHOTO / ANDREI PUNGOVSCHI

Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor s-a născut la Londra, la 14 noiembrie 1948, fiind primul copil al reginei Elisabeta a II-a și al prințului Philip, duce de Edinburgh.

La 22 octombrie 1948, cu doar câteva zile înainte de naşterea sa, George al VI-lea, bunicul său, emisese un act prin care toți copiii Prințesei Elisabeta și ai Ducelui de Edinburgh primeau statutul de prinț regal.

La 15 decembrie 1948, a fost botezat la Palatul Buckingham, cu apă din râul Iordanului, de către arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher.

La 2 iunie 1953, alături de bunica și mătușa sa, a participat la încoronarea mamei sale de la Westminster Abbey, devenind prinț moștenitor şi deţinător al titlurilor de Duce de Cornwall, Duce de Rothesay, Conte de Carrick, Baron de Renfrew, Lord de Isles și Prinț al Scoției, în plus față de cel de Prinț al Regatului Unit.

În anul 1957, a urmat cursurile Școlii „Cheam”, devenind primul prinţ moştenitor al coroanei britanice care este educat într-o şcoală publică, în iulie 1958, regina l-a numit prinț de Wales, apoi, în perioada 1962-1966 a parcurs Școala „Gordonstoun” din Scoția.

/ AFP PHOTO / EPA

În anul 1966, s-a înscris la „Greelong Church of England Grammar School” din Melbourne (Australia), de unde a obţinut licenţa, în anul 1970.

La 1 iulie 1969 îi este oficializat titlul de prinţ de Wales, când i s-au încredințat simbolurile rangului – sabia, sceptrul și inelul cu ametist ce simboliza căsătoria prințului cu țara -, iar în februarie 1970, și-a ocupat locul cuvenit în Camera Lorzilor.

În martie 1971, îşi începe pregătirea militară, la Colegiul Regal „Air Force” din Cranwell, apoi, în perioada 1971-1976, îşi continuă pregătirea la Marina Regală şi la „Royal Naval Air School”, în Yeovilton.

În 1976 se înscrie la Universitatea Cambridge, unde a studiat arheologia și antropologia, însă, un an mai târziu renunţă în favoarea istoriei.

Tot în anul 1976, a fondat The Prince’s Trust prin care sponsorizează organizații caritabile și de artă.

În anii tinereţii a trăit numeroase poveşti de dragoste, printre doamnele care s-au bucurat de atenţia sa specială aflându-se Georgiana Russell, fiica ambasadorului britanic în Spania, Lady Jane Wellesley, Davina Sheffield, Lady Sarah Spencer – care era sora mai mare a Dianei Spencer, prima sa soţie, Prințesa Marie-Astrid de Luxemburg și Camilla Shand, care avea să devină, peste ani, a doua sa soție.

Începând cu anul 1977, Prințul Charles a început să manifeste un deosebit interes pentru România, pentru tradiţiile şi arhitectura rurală întânite aici, implicându-se în păstrarea nealterată a patrimoniului cultural românesc.

/ AFP PHOTO

În anul 1980 începe o relaţie cu Diana Spencer, de care, însă, biografii săi aveau să afirme că nu se simţea foarte atras, şi, totuşi, în februarie 1981, o cere în căsătorie.

La 29 iulie 1981, la catedrala St Paul, Prințul Charles s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer, ei având împreună doi fii: William Arthur Philip Louis (născut la la 21 iunie 1982), care este, după tatăl său, cel de-al doilea moștenitor al tronului, și Henry Charles Albert David (născut la 15 septembrie 1984).

După cinci ani de căsătorie, incompatibilitatea cuplului și, conform biografilor, diferența de vârstă de 13 ani, precum și bănuielile Dianei cu privire la o relație între Charles și fosta lui iubită, Camilla Parker Bowles, au început să le afecteze căsnicia.

În octombrie 1989, Charles a înfiinţat, la Londra, Fundația Mihai Eminescu Trust,  după ce a aflat de planurile lui Ceaușescu de a „sistematiza” 8.000 de sate. Scopul fundației era să stabilească legături cu disidenții români și să facă tot posibilul pentru a opri proiectul lui Ceaușescu. După 1990, Charles s-a implicat în numeroase acţiuni pentru conservarea patrimoniului cultural românesc.

În primăvara anului 1992, Charles întemeiază școala privată de arhitectură „Prince of Wales’ Institute of Arhitecture”, care s-a deschis oficial în octombrie.

La 9 decembrie 1992, familia de Wales își anunța oficial despărțirea, iar divorțul cuplului princiar s-a pronunțat la 28 august 1996.

La 31 iulie 1997, Lady Diana a murit, într-un tragic accident de mașină, la Paris.

Începând cu anul 1997, Prințul de Wales a vizitat în fiecare an România, pentru a vedea și a evidenția distrugerea mănăstirilor ortodoxe și a satelor săsești în timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, dar şi pentru a face câţiva paşi concreţi pentru restaurare şi conservarea patrimoniului cultural românesc.

/ AFP PHOTO / POOL / Jonathan Brady

La 9 aprilie 2005, Prințul Charles și Camilla Parker Bowles s-au căsătorit, într-o ceremonie civilă, la Sala „Guildhall”, din Castelul Windsor, urmată de o ceremonie religioasă, la Capela Sf. George de la Castelul Windsor. După nuntă, Camilla Parker Bowles a primit titlul nobiliar de Ducesă de Cornwall.

Prințul Charles a publicat numeroase cărți, printre care cele mai cunoscute sunt ”The Old Man of Lochnagar” (1980) și ”A Vision of Britain” (1989).

A fost distins cu numeroase premii și medalii: Legiunea de Onoare (1984), Premiul European al Mediului (1988), Premiul ”Spoleto” (1989), ”Autorul britanic al anului” (1990).

Printre pasiunile sale, se numără atletismul, vânătoarea, muzica clasică și pictura în acuarele, iar de-a lungul timpului a militat pentru agricultura ecologică și încearcă să sensibilizeze populația cu privire la schimbările climatice.

La 29 aprilie 2011, fiul său cel mare, Prințul William, s-a căsătorit cu Kate Middleton, la 22 iulie 2013, s-a născut primul nepot al său, Prințul George de Cambridge, la 2 mai 2015 s-a născut al doilea copil al cuplului, Prințesa Charlotte de Cambridge, iar la 23 aprilie 2018 cel de-al treilea, Prințul Louis.

La 19 mai 2018, Prințul Harry, al doilea fiu al său şi al Dianei, s-a căsătorit cu actrița americană Meghan Markle.

În 2013, Alteța Sa Regală Charles, prinț de Wales, a vizitat Muzeul de Artă din București, la final semnând în Cartea de Oaspeți a instituţiei.

În 2014, Alteța Sa Regală Charles, prinț de Wales, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București.

La 2 iunie 2015, a înfiinţat Fundația Prințul de Wales, organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Principalul obiectiv al organizaţiei este dezvoltarea aptitudinilor profesionale în comunităţile rurale pentru a ajuta localnicii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă.

Prințul Charles deţine mai multe proprietăţi în România, achiziţionate prin Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, pe care o patronează, iar vizitele sale în România se desfăşoară în fiecare an.

Între proprietăţile sale se află Conacul Apafi din localitatea Mălâncrav, judeţul Sibiu, o locuinţă în Viscri, judeţul Braşov, patru în Valea Zălanului, judeţul Covasna şi alte patru în satul Breb din judeţul Maramureş.

/ AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

Cea mai cunoscută proprietate este casa din Viscri, pentru că Prinţul Charles a ajutat comunitatea din acestă localitate să se dezvolte în special pe zona agroturismului. Astfel, prin fundaţia sa s-a făcut publicitate satului, iar turişti din toată Europa au venit să vadă locul unde Charles şi-a cumpărat casă.

În 2016, Prințul Charles a petrecut cea mai mare parte a vizitei sale în Transilvania la Viscri unde a inaugurat centrul de pregătire meșteșugărească – „The Prince of Waless Training Centre”, cu ocazia primei aniversări a fundației sale, Fundația Prințul de Wales.

Centrul de formare găzduieşte cursuri de ţesături tradiţionale, pentru ucenici din Bucovina, Maramureş, Bucureşti şi Transilvania.

La 29 martie 2017 președintele României Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, „în semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru prietenia constantă arătată țării noastre, pentru contribuția deosebită avută la dezvoltarea relațiilor dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pe multiple planuri, pentru înțelegerea și interesul profund manifestate față de istoria, cultura și tradițiile românești”.