Bucureştiul lucrează pentru a apropia Israelul de UE

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a declarat pentru cotidianul „Jerusalem Post” că Bucureştiul lucrează pentru a apropia Israelul şi UE. România susţine restabilirea consiliului de asociere între cele două părţi în baza acordului semnat în 1995. Dragoş Ciocîrlan relatează.

Reporter: România va continua să încurajeze și alte țări europene să-și consolideze legăturile cu Israelul, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, pentru „Jerusalem Post”.

Uniunea Europeană și Israelul cred în aceleași principii și valori democratice, au multe în comun și ar trebui să lucreze împreună în multe aspecte referitoare la regiune. România este una din țările care susțin restabilirea Consiliului de asociere Uniunea Europeană-Israel fără nicio condiție prealabilă legată de procesul de pace din Orientul Mijlociu. Majoritatea miniștrilor de externe ai Uniunii Europene susțin această poziție, în special în urma acordurilor de normalizare dintre statul Israel și Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Sudan, a declarat ministrul Aurescu, care a salutat activitatea omologului său israelian Gabi Ashkenazi și a colegilor în procesul de normalizare.

În urma vizitei premierului Ludovic Orban în Israel, ministrul român de externe a declarat că a fost o vizită excelentă, substanțială, care a deschis domenii de cooperare între România și Israel, precum industria de apărare, agricultură, gestionarea apei, energie./ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 noiembrie