Prezenţă masivă la vot a alegătorilor din diaspora şi din regiunea transnistreană, la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

Mai sunt două ore până la închiderea urnelor în Republica Moldova, unde cetăţenii votează, în număr destul de mare, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Sunt cozi la secţiile din străinătate, unde, în primul tur, voturile au fost exprimate masiv în favoarea pro-europenei Maia Sandu. Se votează intens şi în regiunea separatistă Transnistria, considerată fief al actualului preşedinte al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon.

Reporter: Peste 220.000 de cetățeni moldoveni stabiliți peste hotare au votat până la această oră, față de 150.000, în primul tur. În mai multe secții de votare din orașe europene s-au format cozi de sute de metri, alegătorii având de așteptat câte trei-patru ore pentru a putea pune ștampila „Votat”.

Există riscul să nu ajungă buletine de vot în mai multe secții de peste hotare, limita fiind de 5.000 de buletine, astfel că alegătorii au fost îndemnați să se îndrepte spre alte orașe, unde secțiile nu sunt prea aglomerate. La Frankfurt, în Germania, unde, de asemenea, s-a atestat o prezență masivă a alegătorilor moldoveni, procesul de votare a fost suspendat pentru o oră, din cauza unei alerte cu bombă, dar ulterior a fost reluat.

Numărul alegătorilor din regiunea transnistreană s-a dublat față de primul tur, ajungând la peste 30.000, față de 15.000 în primul tur. Accesul acestora a fost din nou blocat de veterani ai războiului de pe Nistru, care au semnalat că oamenii erau transportați organizat cu microbuzele și că ar fi fost plătiți pentru votul lor.

Campania electorală pentru prezidențiale a fost marcată de mai multe atacuri și lansarea mai multor informații false. Igor Dodon și-a țintit oponenta cu mai multe acuzații, speriindu-şi alegătorii că Republica Moldova ar fi în pericol dacă aceasta va ajunge președinte. Maia Sandu, la rândul ei, l-a acuzat că răspândește falsuri și învrăjbeşte societatea./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 noiembrie