Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Realizator: Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova cu 57,75% din voturi, potrivit rezultatelor finale ale Comisiei Electorale de la Chișinău. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, anunță însă că va contesta în instanță rezultatul alegerilor. Analiști de la Chișinău estimează că va urma o perioadă complicată în ceea ce privește colaborarea instituțiilor statului, în condițiile în care Guvernul și Parlamentul sunt dominate de socialiștii lui Dodon. Cristina Păpușoi de la Radio Chișinău are detalii.
Reporter: Oprirea schemelor de corupție, a furturilor din bani publici și reformarea clasei politice sunt prioritățile anunțate de președintele ales Maia Sandu. Fostul premier a îndemnat la unitate, într-un discurs adresat cetățenilor.
Pe de altă parte, președintele în exercițiu Igor Dodon, care a pierdut alegerile prezidențiale de duminică, invocă încălcări în procesul electoral și a spus că va apăra votul susținătorilor săi. Totuși el a felicitat-o preliminar pe oponenta sa.
Analiştii de la Chişinău consideră victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, de duminică, drept una zdrobitoare, iar unul dintre factorii care au înclinat balanța voturilor în favoarea candidatei pro-europene a fost și furia cetățenilor care s-au simțit insultați de disprețul cu care i-a tratat Igor Dodon în ultima săptămână dinaintea alegerilor, inclusiv pe cei din diaspora. Analistul Vlad Țurcanu subliniază că acum Republica Moldova poate deveni o speranță a Uniunii Europene, care are nevoie de succese în vecinătatea apropiată. Victoria Maiei Sandu este o pierdere usturătoare pentru Federația Rusă, care a reușit în acest timp să preia controlul asupra mai multor instituții din Republica Moldova. Comentatorul politic Ion Tăbârţă estimează că urmează o perioadă turbulentă din cauza disputei Președinției cu Parlamentul. El consideră că rezultatul alegerilor prezidențiale reprezintă o victorie morală a forțelor pro-europene care își doresc o schimbare autentică în Republica Moldova./rpatulea/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 noiembrie)