Revista presei internaţionale – 16 noiembrie

Criza coronavirusului, alegerile prezidențiale din Republica Moldova, dar și ecouri ale scrutinului din Statele Unite se află în centrul atenției presei internaționale.

„Sfâşiată între Europa şi Rusia, Moldova îşi alege duminică preşedintele”, titrează la Libre Belgique. „Acest al doilea tur îl opune pe preşedintele pro-rus Igor Dodon, care îşi încheie mandatul și care predică „stabilitatea”, rivalei sale pro-europene Maia Sandu, care promite o luptă fără milă contra corupţiei. Mică republică ex-sovietică românofonă – amputată de o parte a teritoriului ei, Transnistria, controlată de separatişti pro-ruşi – Moldova oscilează de ani de zile între ambiţii europene şi apropierea de Moscova. Fostă prim-ministru, trecută pe la Banca Mondială, doamna Sandu, 48 de ani, a produs o surpriză ajungând în frunte la primul tur al alegerilor prezidenţiale de la 1 noiembrie cu 36% din voturi faţă de circa 33% pentru dl Dodon, datorită unui sprijin fără precedent al alegătorilor care au votat în străinătate”, amintește La Libre Belgique. Ziarul Timpul din Republica Moldova anunță că potrivit unor sondaje publicate după închiderea urnelor, Maia Sandu ar conduce cu aproximativ nouă procente. Datele finale sunt anunțate de Comisia Electorală Centrală.

Ecourile alegerilor din Statele Unite continuă să se facă auzite în timp ce Joe Biden și Donald Trump își dispută voturile, iar presa face calcule și previziuni. Președintele în funcție, Donald Trump, a părut să admită pentru prima dată victoria contracandidatului său. „A câștigat pentru că alegerile au fost măsluite. Nu a fost permis accesul observatorilor”, a scris pe Twitter actualul locatar de la Casa Albă, citat de CNN. „Donald Trump, președinte pe picior de plecare, a pierdut niște alegeri pe care Departamentul Securității Interne le-a calificat deja drept „cele mai securizate din istoria Americii”, cu privire la care nu există nicio „probă că vreun sistem de vot a șters, a pierdut ori a modificat voturi sau a fost compromis în orice fel”, scrie The New York Times. Pe de altă parte, principalul specialist american în domeniul bolilor infecțioase, doctorul Anthony Fauci, a declarat că „Reacția pandemică ar fi mai bună în cazul în care Casa Albă ar permite o tranziție pentru ca echipa președintelui ales, Joe Biden, să poată începe. Este ca și cum ai preda ștafeta într-o cursă”, a afirmat Fauci, citat de Reuters.

În luna decembrie ar putea fi autorizate în Statele Unite două vaccinuri împotriva coronavirusului, a anunțat un expert din echipa doctorului Fauci, în contextul în care numărul global al îmbolnăvirilor a ajuns la 54 de milioane, iar al deceselor a depăşit 1,3 milioane. Doar în Statele Unite, 11 milioane de persoane s-au îmbolnăvit iar comunitatea medicală se bazează pe autorizarea a două vaccinuri, afirmă Cristina Cassetti, virusolog italian care este director adjunct al diviziei „Microbiologie și boli infecțioase” din cadrul institutului condus de Anthony Fauci, notează agenția italiană ANSA. „Datele furnizate de Pfizer privind gradul de eficacitate de 90% al vaccinului lor sunt excelente – a spus dr Cassetti agenției ANSA – însă trebuie să examinăm detaliile. În următoarele câteva zile mai așteptăm şi datele celei de-a treia faze a vaccinului Moderna și sperăm ca şi în acest caz să primim veşti excelente”.

Reluând subiectul tensiunilor înregistrate pe axa Paris – Ankara, Le Figaro anunță că Franța vorbește despre posibile sancțiuni la adresa Turciei, invocând ceea ce numește „islamismul ei agresiv la porțile Europei”. „Toate opţiunile sunt pe masă”, inclusiv sancţiuni individuale, a declarat secretarul de stat din cadrul ministerului Afacerilor europene, Clément Beaune. „Timp de 10 sau 15 ani, am crezut că Turcia este o simpatică democrat-creştină pe model oriental cu o modernizare care s-ar face treptat. Nu-i aşa. Este un islamism agresiv cultural, geopolitic, în toate domeniile. Am văzut-o şi în Nagorno Karabah în ultimele zile şi deci nu trebuie să fim naivi”, a adăugat Clément Beaune.

Lideri din 15 națiuni din zona Asia Pacific, printre care China, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, au semnat un acord economic de amploare care cuprinde țări având însumat o treime din populația lumii și din Produsul Intern Brut global, notează Bloomberg. Acordul privind Parteneriatul Economic Regional Complet (RCEP) trebuie ratificat de cel puţin şase state membre ale Asociației Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) şi de trei parteneri din afara organizaţiei, a afirmat ministrul Comerţului din Singapore. „Acordul acoperă o populație de 2,2 miliarde de persoane și un Produs Intern Brut combinat de 26.200 de miliarde de dolari, având ca scop să impulsioneze economiile slăbite de pandemie prin reducerea taxelor vamale, consolidarea reţelelor de aprovizionare prin reguli comune privind proveniența şi stabilirea unor noilor reglementări în comerţul online. Experții consideră că ține de reacția SUA dacă RCEP va schimba dinamicile regionale în favoarea Chinei. Acordul arată în ce măsură decizia din 2017 a președintelui Donald Trump de retragere dintr-un acord similar – TPP, Parteneriatul Trans-Pacific – a diminuat abilitatea Americii de a contrabalansa influența economică regională tot mai mare a Chinei”, comentează Bloomberg.

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR