Târgul de Carte Gaudeamus RADIO ROMÂNIA s-a deschis oficial

Târgul de Carte Gaudeamus RADIO ROMÂNIA s-a deschis oficial în această după-amiază, printr-un eveniment inaugurat online, aşa cum se va desfăşura întreaga ediţie cu numărul 27, în condiţiile impuse de pandemia de COVID-19. Pe pagina de internet dedicată gaudeamus.ro pot fi urmărite în direct sau înregistrate toate momentele incluse în programul celor 7 zile de târg: laser şi prezentări de carte sau colecţii, conferinţe şi concursuri. Pe acelaşi site sunt şi standurile virtuale ale celor peste 100 de participanţi, edituri, distribuitori, platforme educaţionale şi instituţii de cultură, de unde se pot face şi cumpărături şi vizitatorilor fiindu-le oferite beneficii, ca reduceri sau transport gratuit pentru produsele cumpărate online. Preşedintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus organizat de RADIO ROMÂNIA este în acest an scriitorul Norman Manea./lcoman/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 noiembrie

*****

Deschiderea Târgului de Carte Gaudeamus Radio România

Realizator: Bună ziua şi bun găsit, doamnelor și domnilor! Sunt Radu Croitoru și reprezintă astăzi, în calitate de moderator, cel mai mare furnizor de cultură al românilor: Radio România. O să vă spun de ce, doar ca să argumentez, nu ca să ne lăudăm, deși nu am putea fi judecați dacă am fi mândri de ceea ce reprezintă din punct de vedere cultural Radio România. Suntem, așadar, singura companie care are două posturi de radio dedicate exclusiv culturii: Radio România Cultural și Radio România Muzical. Suntem producătorii unui întreg patrimoniul de teatru radiofonic, suntem compania cu cele mai multe ansambluri muzicale: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră, Big Band-ul Radio, Orchestra de Muzică Populară, Corul Academic Radio și Corul de Copii. Tot Radio România are o editură care livrează de ani de zile produse culturale premium. Suntem organizatorii Festivalului Internațional RadiRo al Orchestrelor Radio, festivalul care a avut la ultima ediție și o secțiune de jazz. Și tot noi, Radio România, suntem singurul post de radio care a inițiat, organizat și pus pe harta lumii Gaudeamus – Târgul Internațional de Carte Gaudeamus. Pentru noi ziua de astăzi este una aparte, suntem triști că nu ne putem afla împreună la Romexpo, dar foarte fericiți că Târgul Gaudeamus există într-o variantă adaptată online. Așa cum nimeni nu și-a imaginat la începuturi ce magnitudine culturală va căpăta în timp Târgul Gaudeamus, nici această ipostază de târg online nu și-a imaginat-o nimeni, nici măcar anul trecut. Vom deschide, așadar, prima și, sperăm noi, singura ediție exclusiv online a celui mai mare și mai important târg de carte din România – Gaudeamus, organizat de Radio România. Îi salut și le mulțumesc pentru prezența la această deschidere domnului Georgică Severin, președintele director general Radio România, doamnei Connie Chifor, organizatorul executiv al Târgului Gaudeamus, domnului Andrei Șerban, directorul editorial al editurii Polirom, și oaspetelui principal al acestei întâlniri, scriitorul Norman Manea, aflat la New York. Domnia sa ne-a făcut nouă, Radioului public, onoarea de a accepta președinția de onoare a ediției din acest an a Târgului Gaudeamus. Încă o dată vă salut pe toți și vă mulțumesc pentru prezența la această deschidere.
Harta culturală a României a suferit schimbări majore în acest an, marile evenimente culturale – Festivalul Enescu, Festivalul de Teatru de la Sibiu și multe altele – au luat diverse forme, pentru a nu lipsi cu totul din peisajul cultural românesc. O să mă adresez mai întâi domnului Georgică Severin, președintele director general al Radioului public, pe care o să-l întreb când ați luat decizia ca Târgul Gaudeamu să existe, fie și în această formă, și cum arată el astăzi, în prima lui zi online?
Georgică Severin: Mulțumesc, Radu. Mărturisesc sincer că decizia aceasta am luat-o după lungi discuții cu Connie Chifor și mai mulți colegi din Comitetul Director, pentru că am avut o doză destul de mare îndoială că vom reuși să /…/ editurile să participe la un eveniment la care este clar /…/ legătura directă cu cititorii nu mai poate fi cum este într-un târg clasic ca cel pe care ar fi trebuit să-l deschidem zilele acestea la Romexpo. Dar această pandemie, după părerea mea și cred că și a unora dintre dumneavoastră, pe lângă tragediile pe care le-a adus, a mai adus totuși și câteva lucruri bune, a adus, parcă, din nou, dorința și setea de cultură. Autoizolările, izolările, carantina ne-au făcut să ne întoarcem către carte, fie în formatul ei clasic, pe hârtie, fie în formatul electronic, ne-au făcut să redescoperim bucuriile mici, plăcerea de a fi în familie, bucuria de a ști că suntem sănătoși și toate aceste lucruri coroborate au creat o atmosferă propice unui târg de carte chiar și în varianta aceasta electronică. Evident, eu sper și cred că va fi un succes, târgul online să fie o acțiune paralelă cu târgurile clasice. Apropo de asta, mă gândeam în februarie, când am avut singura ediție din acest an obișnuită a Târgului de la Craiova, mă gândeam că nici prin cap nu ne trecea atunci că nu vom mai avea nicio ediție în acest an./lbadiu/atataru/ Am sperat cu toții, v-am zis, până pe la jumătatea lui august, începutul lui septembrie, că poate, poate vor fi condiții să desfășurăm măcar ediția aceasta mare de la Bucureşti. Din păcate, nu a fost. Dar, printr-un efort extraordinar al echipei condusă de Connie Chifor, prin amabilitatea, dar și dorința de a avea un contact, într-un fel sau altul, cu cititorii majorității editurilor importante, vom avea a 27-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus într-un format online, într-un format poate mai adaptat secolului XXI, sigur adaptat pandemiei, dar un format care o valență extraordinară prin faptul că domnul Norman Manea a acceptat să fie preşedinte de onoare. Poate faptul că domnia sa de la New York lansează această punte transoceanică între Bucureşti și New York în momente grele pentru ambele țări este și un simbol, dacă vreți, al faptului că, din punct de vedere al culturii, al cărții, nu există granițe. Iar digitalizarea, trebuie să fim cinstiți, dincolo de angoasele pe care ni le impune, oferă și o viteză extraordinară a informației. Oricum, în final, decizia a fost luată cam la jumătatea lui septembrie, începutul lui octombrie, și de atunci echipa condusă de Connie Chifor a muncit întruna ca să ajungem la momentul de astăzi.
Radu Croitoru: Mulțumesc, domnule Georgică Severin. Connie Chifor, cum e să muți un târg de amploarea și magnitudinea lui Gaudeamus de la Romexpo, din pavilionul central, în online? Și care a fost reacția editorilor la propunerea deloc tradițională a Radioului Public, anul acesta?
Connie Chifor: Reacția editorilor a fost extrem de bună, de la prima întâlnire cu ideea. Oamenii cred că au încredere în Gaudeamus Radio România de 20 și ceva de ani, motiv pentru care au fost și acum alături de noi. Chiar vreau să profit de ocazie să le mulțumesc pentru votul de încredere acordat și în continuare să fie la fel de înțelegători. Zilele astea, practic, am învățat o nouă meserie – marea majoritate dintre noi – şi iarăși profit de ocazie să spun că a fost o muncă de echipă, nu numai Gaudeamus, ci și Radio România, începând cu suportul tehnic și continuând cu mediatizarea proiectelor speciale ale acestei ediții.
Radu Croitoru: Mulțumesc, Connie. Domnule Adrian Şerban, editura Polirom este editura care îl publică în România pe domnul Norman Manea. Aș vrea să facem o referire la anul 2020. E clar că nu e chiar anul cărții în lume, și poate cu atât mai puțin în România. Ce putem face împreună, în aceste condiții, pentru a păstra lucrurile la noi măcar cum au fost înainte de pandemie?
Adrian Şerban: Bună ziua și mulțumesc pentru invitație! Întâi de toate, aș vrea și eu să îl salut pe domnul Norman Manea și să vă felicit pentru inițiativa de a-i propune domnului Norman Manea să fie preşedinte de onoare al acestei ediții a Târgului de Carte Gaudeamus, unul dintre cei mai importați scriitori români pe care editura Polirom are într-adevăr onoarea și plăcerea de a-l publica în România. Altfel, cât privește întrebarea dumneavoastră, sigur că e un an atipic și ingrat pentru editori. Încercăm să suplinim târgurile de carte tradiționale și contactele mai directe pe care le aveam cu cititorii prin astfel de târguri online și evenimente online pe care editura le-a mai făcut pe parcursul anului și pe care le va face și pentru Târgul de Carte Gaudeamus. Sunt o serie de cinci evenimente, evident, online. Sigur că toată această activitate online încearcă să suplinească contactul direct de care vorbeam mai devreme, dar nu o poate face decât în parte. Din păcate, piața de carte e o piață sensibilă la orice fel de criză. Pandemia nu înseamnă doar mutarea în online; are numeroase consecințe, inclusiv o criză economică, care, vrând-nevrând, afectează și piața de carte. Nu e un an, cum spuneam, ușor pentru editori, dar încercăm să supraviețuim și am luat decizia, spun eu, curajoasă, de a continua să publicăm în ritmul obișnuit, în ritmul pe care îl aveam înainte de pandemie, sperând că cititorii vor rămâne cu pofta de lectură pe care le-o știm și că vânzările de carte vor continua și oferindu-le, ca de obicei, un număr foarte mare de titluri și anul acesta./asalar/atataru
Radu Croitoru: O să vedem la barometrul cultural de anul viitor, de la începutul anului viitor cum au stat vânzările de carte de anul acesta. Toată lumea aşteaptă intervenţia preşedintelui de onoare al Târgului Gaudeamus online, domnul Norman Manea. Domnule Norman Manea, atunci când v-am sunat, am avut ceva emoţii, reacţia dumneavoastră le-a spulberat imediat, vă mulţumesc încă o dată în numele Radioului Public că aţi acceptat să fiţi preşedintele de onoare al Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, pe care vă rog să-l deschideţi acum, de la New York.
Norman Manea: Da. Este o deosebită bucurie şi onoare să inaugurez fie şi din depărtare ediţia a 27-a a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus. E o nouă confirmare, în condiţii de incertitudine şi vulnerabilitate, a fidelităţii faţă de cultură şi creativitate, în care România a adus dintotdeauna un aport preţios de originalitate şi strălucire. Mă bucură cu deosebire că această celebrare spirituală, majoră, coincide cu ultimele ştiri pozitive în lupta cu virusul ostil, o mărturie suplimentară a victoriilor omenescului şi speranţelor de mai bine. Doresc deplină reuşită dezbaterilor şi proiectelor de viitor şi transmit salutul meu solidar tuturor cititorilor, sciitorilor şi editorilor implicaţi.
Radu Croitoru: Vă mulţumesc foarte mult pentru intervenţia dumneavoastră. Deschidem împreună cu domnul Norman Manea, preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus de anul acesta, o nouă ediţie, aşa cum spuneam, sperăm noi singura exclusiv online. Târgul Gaudeamus este, doamnelor şi domnilor, în plină desfăşurare. Dacă anul acesta va avea mai mulţi vizitatori ca niciodată depinde de noi toţi. Vă mulţumesc tuturor pentru participare şi mai ales pentru că aţi făcut posibilă continuarea tradiţiei. Eu zic aşa, să nu uităm că masca trebuie să acopere doar gura şi nasul, putem citi liniştiţi oriunde. Vă doresc tuturor mulă sănătate şi spor la citit! La revedere!/lcoman/atataru