„Mass media din România după 30 de ani”, o lucrare de referință pentru istoria presei, lansată la Gaudeamus

Volumul „Mass media din România după 30 de ani”, coordonat de profesorul Marian Petcu, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, a fost lansat la Târgul de carte Gaudeamus Radio România – în acest an, organizat complet în online -, miercuri, 18 noiembrie 2020, la ora 17:00.

Profesorul Marian Petcu a subliniat că «omagiem cei 30 de ani de jurnalism postcomunist prin acest volum, în care sunt reunite 28 de studii și cercetări. În acest mod acoperim o bună parte a „mediamorfozelor” din țara noastră. Este vorba despre evoluții ale mass media din Timișoara, Alba Iulia, Constanța, Harghita, Covasna, Argeș și Bihor, relevante pentru ceea ce s‑a întâmplat în mai toate județele. Apoi, cercetări punctuale relative la presa militară, religioasă, cinematografică, culturală, automobilistică. Două schițe monografice privesc o importantă formă asociativă – Mediasind și Societatea Română de Radiodifuziune. Presa alternativă, cea a comunității aromâne, presa privită ca obiect științific/statistic, consumul de media, poziționarea presei față de relațiile publice, trivializarea jurnalismului și alte abordări le completează pe cele de mai sus și oferă o imagine coerentă a transfigurărilor, evoluțiilor, chiar a revoluțiilor înregistrate în media autohtone. Toate vor rămâne în istoria jurnalismului ca repere bibliografice. Firește că cei 30 de ani meritau mai multă atenție, conferințe, volume, momente de reflecție. Însă în paradigmă culturală în care ne aflăm, reverența pare să fi dispărut. Totuși, decomunizarea României datorează mult jurnalismului. Mai mult decât suntem dispuși să recunoaștem ».
Volumul a apărut la Editura Tritonic, în colecția Comunicare Media. Totodată, a fost lansată lucrarea „Sociologia jurnaliștilor”, autor Natalia Vasilendiuc, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Întâlnirile au fost moderate de Bogdan Hrib, director general Tritonic.


Evenimentul a putut fi urmărit pe pagina de Facebook, Radio România Gaudeamus și Pagina Știrilor Inedite Rador. (Carmen IONESCU, manager Agentia de presa RADOR)/acaloeanu/sdm2