Peste 200 de cercetători specializați în laser cu lumină intensă au participat la un simpozion online organizat la Centrul de la Măgurele

Peste 200 de cercetători din Statele Unite, Europa, Coreea și Japonia, specializați în laser cu lumină intensă, au participat ieri la un simpozion online organizat la Centrul de la Măgurele. Atribuirea timpului de cercetare se va face exclusiv pe bază de merit științific.

ELI-NP a primit deja 70 de scrisori de manifestare a interesului pentru obținerea de timp de utilizare a laserului cu lumină intensă de la Măgurele. Atribuirea timpului de cercetare pentru cele 107 entităţi avansate, reprezentate ieri la simpozion, se va face exclusiv pe bază de merit științific. Directorul centrului ELI-NP, academicianul Nicolae Victor Zamfir, a spus că laserul a fost construit și testat:

Nicolae Victor Zamfir: ELI-NP va fi parte a reţelei infrastructurii mondiale de cercetare.

Reporter: Directorul științific, profesorul Kazuo Tanaka din Japonia, a confirmat aplicarea celor mai bune practici internaționale de selecție a proiectelor de către un comitet internațional de savanţi și a anunțat programul începerii experimentelor.

Confirmarea acestor opinii a venit de la doi laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică din 2018, profesorul Gérard Mourou de la École Polytechnique din Paris şi doctor Donna Strickland, acum profesor la Universitatea Waterloo din Canada. Amândoi sunt convinși că la Măgurele, în următorii zece ani, vor apărea rezultate științifice și tehnologice uluitoare. Calitatea vieții pe pământ se va îmbunătăți substanțial pe baza acestor rezultate științifice./apuscasu/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 noiembrie