Premieră la Radio România Cultural: Three O᾿Clock sau Duminică la ora trei

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 19 noiembrie 2020, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Three O᾿Clock sau Duminică la ora trei de Ana-Maria Bamberger. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Diana Mihailopol..

În distribuție: Rodica Mandache, Maia Morgenstern, Vlad Seceleanu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu. Spectacolul este realizat și prezentat în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani.

Născută la București, absolventă a Facultății de Medicină și stabilită în Germania, la Hamburg, unde este doctor în științe medicale, cu o strălucită carieră academică, Ana-Maria Bamberger – autoarea piesei – s-a remarcat, începând cu anul 2003, și ca dramaturg, având o relație specială – artistică și umană – cu marea actriță Olga Tudorache, cea care a jucat rolurile principale în primele sale piese și care a fost sursa de inspirație pentru următoarele creații, foarte apreciate atât de public, cât și de critica de specialitate, din România și din străinătate.

Piesele Anei Maria Bamberger au fost montate și invitate pe mai mult de 40 de scene, din 16 țări, printre care, Germania, Anglia, Franța, Belgia, Austria, Cehia, Serbia, Muntenegru, Albania, Bulgaria, Israel, Canada și Statele Unite.

La Teatrul Național Radiofonic, a debutat în anul 2006, în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, cu piesa Portretul Doamnei T., după care a fost realizat spectacolul premiat de UNITER, desemnat Cel mai bun spectacol de Teatru Radiofonic al anului 2006, în regia lui Attila Vizauer, cu Olga Tudorache și Marius Bodochi în distribuție. În cadrul aceluiași proiect – Dramaturgi români contemporani – au fost realizate în premieră absolută, în regia Mariei Agnesa Pușcașu. alte două spectacole după textele Anei Maria Bamberger: Să vorbesc cu tine – cu Teodora Mareș și Adrian Păduraru, în 2017 și Cvadratura Cercului – cu Gabriela Popescu, Mihai Bica, Adrian Păduraru și Oana Maria Mărgineanu, în anul 2019.

Three O᾿Clock sau Duminică la ora trei – este al patrulea text al Anei Maria Bamberger, după care se realizează un spectacol în seria Dramaturgi români contemporani și este propunerea regizoarei Diana Mihailopol.

Three O᾿Clock sau Duminică la ora trei – este o piesă despre puterea ucigătoare a dragostei;   o comedie neagră, cu un final surprinzător. Coabitarea, rutina și raportarea la trecutul comun, formează iadul perfect din care evadarea pare imposibilă pentru cele două surori în vârstă, Clara și Abelina. Ele locuiesc împreună, într-o casă veche și nu ezită să-și creeze zilnic varianta lor de mic infern.

Toată viaţa au avut ceva de împărţit: soţul, copilul… Se luptă să dovedească care îl iubeşte mai mult pe copil (pe Dimi), cine l-a iubit mai mult pe Paul (soţul Abelinei) şi care dintre ele a primit în schimb aceeaşi monedă de la cei doi bărbaţi din viaţa lor. Clara, intelectuală, introvertită şi sensibilă în tinereţe (după autodescriere), ajunge să se certe cot la cot cu sora sa, gospodina perfectă care pare că trăieşte doar pentru a face plăcinte… Abia acum, cele două surori au puterea să recunoască lucruri ştiute, dar ţinute sub lacătul tăcerii o viaţă întreagă. Acum nu mai au nimic de pierdut. Având o existență plictisitoare, singurul lor interes e să-l ajute pe Dimi, fiul neînțeles al Abelinei (și nepotul mult iubit al Clarei), care nu le vizitează niciodată, dar le cere tot timpul bani pentru a-și putea realiza ”proiectele” în cinematografie. Cele două acte ale piesei seamănă între ele și simbolizează două zile diferite, în care cele două femei fac același lucru. Totul se învârte în jurul delicioasei plăcinte făcute de Abelina, care are rol de ”împăciuitor”, de ”aplanator” al conflictelor.  Three o’clock este ora la care trebuie să sosească în vizită „fiul risipitor”, dar timpul stă în loc pentru Clara şi Abelina. Three o’clock este o oră imperfectă care îşi aşteaptă perechea, aşa cum al treilea scaun de la măsuţa lor rotundă îşi aşteaptă ocupantul, un scaun care (fie că vorbim de soţ sau de fiu) poartă invizibila, dar apăsătoarea povară a iubirilor înşelate sau reprimate.

Piesa Three O᾿Clock s-a bucurat de mai multe montări în România și în străinătate. Varianta radiofonică propusă de regizoarea Diana Mihailopol, Three O᾿Clock sau Duminică la ora trei, aduce în prim-plan adevărate recitaluri actoricești prin interpretarea extraordinară a celor două mari actrițe – Rodica Mandache în Abelina și Maia Morgenstern în Clara – și introduce, prin adaptarea radiofonică a textului, Vocea lui Dimi, rostită de tânărul actor Vlad Seceleanu.

Spectacolul radiofonic Three O᾿Clock sau Duminică la ora trei, va fi difuzat și sâmbătă, 21 noiembrie 2020, de la ora 13:15, la Radio România Internațional.

RADOR (18 noiembrie)