Revista presei internaţionale – 18 noiembrie

Noul coronavirus continuă să rămână în atenția presei internaționale, dar locul important în comentarii pare să fie acum deținut de mersul cercetărilor de pe plan mondial în vederea găsirii unui vaccin salvator.

“Vești bune în Statele Unite – compania farmaceutică Moderna a anunțat că, în urma testelor efectuate, vaccinul său anticoronavirus demonstrează că are o eficiență de 94%“, transmite canalul american de televiune CNN. În Spania, cotidianul El Pais mai adaugă un procent: “95%”. Ziarul britanic The Guardian, relatează despre  “gestul mărinimos al celebrei vedete a muzicii country, Dolly Parton, care a donat 1 milion de dolari companiei Moderna, finanțând astfel producerea vaccinului “.  Dar povestea vaccinurilor diferă de la țară la țară. Cotidianul american The New York Times, dă exemplul Chinei,  unde “deși eficiența unui vaccin nu a fost încă dovedită, oamenii se înghesuie să și-l facă“. Motivul?  “Și politicieni și mari șefi și l-au făcut, iar asta le dă siguranță“, dar, potrivit aceluiași ziar, “experții au avertizat că riscurile depășesc beneficiile”. O prestigioasă revistă britanică de specialitate, Nature, dă și ea vești bune, dar se arată și reticentă: “Potrivit cercetătorilor de la Moderna, noul vaccin rezistă fără probleme în frigider timp de o lună, dar un savant afirmă: ‘Am spus mereu că trebuie să avem vaccinuri gata pregătite, numai că diavolul se ascunde în detalii’“.

În Europa, mai marii Uniunii Europene, și nu numai, par să își aducă aminte că problemele cu care se confruntă nu țin doar de temutul coronavirus, ci și de îndărădnicia cu care unele state membre se opun unor măsuri propuse. “Veto împotriva bugetului – Polonia așteaptă un compromis “, titrează cotidianul austriac Der Standard, referindu-se la faptul că Polonia, dar și Ungaria, au respins proiectul de buget pe șapte ani al Uniunii Europene. Ziarul german Die Zeit menționează că “guvernul federal a cerut Poloniei și Ungariei să renunțe la blocada impusă bugetului. ‘Ne este momentul pentru un veto, ci pentru acțiuni rapide, în spirit de solidaritate ‘, ar fi declarat ministrul german pentru afaceri europene Michael Roth, citat de același ziar. Potrivit ziarului budapestan Magyar Nemzet, “premierul ungar Viktor Orban a explicat că “unul dintre punctele slabe ale Uniunii Europene este faptul că are dificultăți în aplicarea valorilor și principiilor pe care le susține. Partidul nostru, Fidesz, este convins că aplicarea acestor principii comune nu poate fi luată în considerare“, a subliniat premierul Orban, citat de același ziar. Cotidianul polonez Rzeczpospolita explică și el motivele veto-ului polono-ungar: “Motivul acestui veto este același pentru ambele țări – opoziția față de mecanismul de condiționalitate care ar permite suspendarea fondurilor UE pentru țările care nu respectă statul de drept, adică mai pe scurt, ‘bani contra stat de drept’. Or, întrucât nu puteau bloca oficial mecanismul, Polonia și Ungaria au blocat bugetul general și fondul de redresare“. Publicața portugheză Diario de Noticias îl citează și ea pe Michael Roth, care avertizează: “Vom plăti scump pentru acest blocaj“. În același ziar portughez, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, subliniază că “Europa trebuie să depășească urgent acest blocaj. Sper ca toate părțile implicate să realizeze responsabilitățile care le revin”.

Rămânând în Uniunea Europeană, nu putem ocoli un alt blocaj. Bulgaria blochează reluarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord, dar acceptă în schimb negocierile cu Albania vecină. “Ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, a motivat decizia afirmând că guvernul de la Skopje nu a soluționat disputele pe tema istoriei și limbii vorbite în această țară”, relatează publicația bulgară Dnevnik. Și tot Dnevnik spune că, potrivit ministrului bulgar, în privința Albaniei, Bulgaria consideră că „țara a îndeplinit majoritatea condițiilor stabilite printr-o decizie adoptată în luna martie”. Ziarul explică faptul că “Zaharieva a făcut astfel referire la o decizie a liderilor europeni (susținută și de Bulgaria) de a aproba oficial negocierile cu Macedonia de Nord, dar fără a se stabili data”.

În sfârșit, trebuie spus că actualul coronavirus nu a reușit să mai aplaneze din disputele Marii Britanii cu Uniunea Europeană pe tema ieșirii sale din UE. Citate din diverse ziare oferă în acest sens o imagine concludentă a situației. “Premierul Boris Johnson, furios din cauză că UE complică excesiv Brexitul“, titrează cotidianul britanic Daily Express.   “Negociatorul britanic pe tema Brexitului prevede că Bruxelles-ul va fi cel care va avea mână forte“, notează britanicul Financial Times. Iar ziarul belgian Le Soir  notează: “În această săptămână, negociatorii celor două părți se reîntâlnesc la Bruxelles pentru negocieri. Un acord ar putea fi anunțat lunea viitoare. Cel puțin, așa susține premierul irlandez Micheál Martin, care, după ce s-a întâlnit recent cu omologul său britanic, Boris Johnson, afirmă : “Cred că instinctul îi va spune că un acord ar fi logic“.

Alexandru Danga