Mike Pompeo, primul secretar de stat american care vizitează o colonie evreiască din Cisiordania

Mike Pompeo este primul secretar de stat al SUA care a vizitat o colonie evreiască din Cisiordania ocupată. Domnul Pompeo a mers la o cramă din colonia situată în apropiere de Ramallah, iar administratorii cramei au denumit un vin în onoarea oficialului SUA. Ulterior, Pompeo a vizitat Înălţimile Golan, teritoriu pe care Israelul l-a capturat de la Siria, după războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.

Mike Pompeo şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au afirmat că alianţa dintre SUA şi Israel a ajuns la un apogeu fără precedent. „Mi-am dorit foarte mult să fac această călătorie, pentru a spune lumii că noi, Statele Unite, avem dreptul, că Israelul are dreptul şi că fiecare stat are dreptul de a se autoapăra şi de a-şi apăra suveranitatea şi că SUA şi administraţia Trump vor continua să facă tot posibilul pentru a garanta că Israelul are instrumentele de a face acest lucru”.

Un politician palestinian, Mustafa Barghouti, a calificat vizita lui Mike Pompeo drept un gest „inacceptabil şi provocator”, iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui Mahmoud Abbas a afirmat că acţiunile lui Pompeo reprezintă „o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale. /mbrotacel/schelaru

BBC SERVICIUL MONDIAL – 19 noiembrie